Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat luni, la CSM, că Anca Jurma a anunțat, prin intermediul unei scrisori transmise Secției pentru procurori a CSM, că nu mai vrea să continue mandatul interimar la conducerea DNA.

Anca JurmaFoto: Facebook/ Anca Jurma

Secția pentru procurori a CSM trebuia să dezbată luni propunerea de prelungire a delegării Ancăi Jurma la conducerea Direcției Naționale Anticorupție, însă aceasta a anunțat, printr-o scrisoare trimisă CSM, că nu mai dorește încă un mandat interimar la conducerea DNA.

"Acordul de voință este o chestiune personală. Dânsa este cea mai în măsură să spună(...)" a declarat Toader, la ieșirea de la CSM.

El a spus că Secția pentru procurori a CSM se va întruni joia viitoare, când probabil va lua o decizie: "Va fi altă propunere (...) Am convingerea că Secția pentru procurori va identifica cel puțin provizoriu un procuror care să-și asume responsabilitățile respective, care să respecte dorința cuiva de a nu continua în această funcție".

Întrebat ce va face dacă președintele Iohannis va respinge din nou propunerea sa de numire a Adinei Florea la șefia DNA, ministrul Justiției a dat de înțeles că șeful statului este obligat să o numească pe aceasta. "Procedura nu s-a încheiat (...) Nimeni nu are dreptul de decizie discreționară, dincolo de Constituție", a afirmat Toader. Întrebat de un jurnalist dacă acest lucru înseamnă că președintele este obligat să o numească pe Adina Florea, refuzată deja o dată, Toader a răspuns: "Eu mă bucur că înțelegețui, chiar și mai târziu". Secția de procurori a CSM urma să discute în ședința de luni prelungirea cu șase luni a interimatului Anc[i Jurma la șefia DNA.

În iulie 2018, Anca Jurma a fost delegată de către procurorul general Augustin Lazăr pentru interimatul la şefia DNA.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus-o a doua oară pe Adina Florea pentru funcția de procuror-șef DNA, președintele Klaus Iohannis anunțând vineri că aceste numiri se află încă în analiza departamentului de resort din cadrul Administrației Prezidențiale, prin urmare o decizie încă nu a fost luată.