Poliția germană a percheziționat locuința unui tânăr de 19 ani, care lucrează în domeniul IT, după ce datele personale a numeroşi politicieni şi jurnalişti din Germania, inclusiv ale preşedintelui Frank-Walter Steinmeier şi ale cancelarului Angela Merkel, au fost publicate de hackeri, scrie Reuters, citând presa locală.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

Poliția a percheziționat apartamentul lui Jan Schuerlein și a căutat chiar în gunoiul menajer și a confiscat mai multe dispozitive tehnice. Tânărul este tratat de autorități ca martor în ancheta desfășurată de poliție, potrivit unor surse.

Guvernul Germaniei a anunțat vineri că date personale și documente vizând sute de politicieni și persoane publice, printre care și cancelarul Angela Merkel, au fost publicate online într-o operațiune ce pare a fi una dintre cele mai mari scurgeri de date din Germania.

Potrivit presei locale, Schuerlein a spus pe twitter că a fost în legătură cu utilizatorul "0rbit", care este suspectat a fi în spatele scurgerii de informații, operațiune desfășurată prin intermediul unui alt cont de twitter care, între timp, a fost închis.

Schuerlein a postat pe rețeaua socială un screenshot al unei discuții online pe care a avut-o cu utilizatorul respectiv pe 4 ianuarie. Din fragmentul conversației reiese că utilizatorul și-ar fi distrus computerul. Schuerlein le-a spus jurnaliștilor că, personal, colaborează cu anchetatorii.