Furtuna puternică din toamna anului 2017, în timpul căreia au murit cinci persoane din județul Timiș, a fost considerată de două instanțe ca nefiind „un caz de forță majoră”, pentru că a avut „aspectul unei furtuni specifice anotimpului cald”, scrie Mediafax.

Furtuna violenta in TimisoaraFoto: Captura YouTube

Decizia în ceea ce privește furtuna din toamna anului 2017 a fost dată de Tribunalul Timiș, în luna decembrie, într-un dosar deschis după ce proprietarul unei mașini a dat în judecată o asociație de proprietari. Timișoreanul a susținut că autoturismul i-a fost fost avariat în timpul furtunii după ce o bucată de tablă s-a desprins de pe marginea unui bloc și a picat pe plafonul mașinii. În urma unei expertize, s-a ajuns la concluzia că dauna s-a ridicat la suma de 8.700 de lei.

Asociația de proprietari nu a dorit să plătească pagubele proprietarului mașinii, motiv pentru care timișoreanul s-a adresat instanței. Asociația de proprietari a susținut, în timpul procesului, că furtuna din toamna anului 2017 a fost una foarte puternică, însă atât Judecătoria Timișoara, cât și Tribunalul Timiș au decis că aceasta nu a fost un „caz de forță majoră”.

„Furtuna din data de 17.09.2017 analizată ca și caz de forță majoră a avut aspectul unei furtuni specifice anotimpului cald, când creșterea bruscă a temperaturii este urmată de episoade de vânturi puternice cu descărcări electrice. Practica judiciară a constatat că nu reprezintă un caz de forță majoră alunecările de teren frecvente, ploile torențiale și furtunile din timpul verii, viscolul și înghețul din timpul iernii, intensitatea acestor fenomene nefiind de natură a le cataloga ca fiind imprevizibile. Așadar, Tribunalul reține că furtuna din data de 17.09.2017 care a provocat căderea bucății de tablă ce a avariat autoturismul reclamantului intimat nu poate fi considerată un caz de forță majoră, în condițiile în care furtunile cu intensificări de vânt și descărcări electrice sunt specifice verii, intensitatea acestora nefiind de natură a le cataloga ca fiind imprevizibile”, scrie în sentința dată de Tribunalul Timiș în luna decembrie.

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa, în septembrie 2017, în judeţul Timiş, în timpul furtunii puternice. Trei dintre acestea au murit într-un parc din Buziaş, după ce un copac a căzut peste ele, o femeie a decedat la grădina zoologică din Timişoara, fiind lovită de o creangă, iar un tânăr de 24 de ani a murit după ce maşina în care se afla a fost strivită de poarta de intrare în oraş, de pe Calea Lugojului.