Aproape 100 de cazuri de violență domestică, reclamate în fiecare zi din 2018. Peste jumătate, în mediul urban / Cum stabilesc polițiștii riscul iminent pentru victimă

de C.D.     HotNews.ro
Vineri, 4 ianuarie 2019, 15:55 Actualitate | Esenţial


Femeile in rochii albe au protestat fata de violenta domestica
Foto: Hotnews
​Aproape 100 de cazuri de violență domestică au fost reclamate în fiecare zi a anului trecut, potrivit unei statistici a IGPR pentru primele 11 luni ale lui 2018. Din cele 35.623 de reclamații, peste jumătate, 52,3%, au fost în mediul urban, iar 47,7 % în mediul rural. ​
Dintre acestea, ponderea cea mai mare este reprezentată de faptele de "lovire sau alte violenţe" - 58,6%, urmate de "ameninţare" - 7,25%, "abandon de familie" - 21,33% şi "nerespectare a ordinelor de protecţie" - 3,71%.

Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracţiuni s-au comis la domiciliul subiecţilor (75% din totalul infracţiunilor).

Potrivit IGPR, în perioada de referinţă, au fost emise, de către instanţele judecătoreşti, 3.438 de ordine de protecţie, cele mai multe la solicitarea victimelor (3.393), alte 22 la solicitarea procurorului şi 23 la solicitarea altor instituţii cu atribuţii în domeniu.

Noi reguli: ordin de protecție provizoriu emis de polițiști

De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător, informează IGPR.

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervenţiilor, poliţiştii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor şi pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă şi adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate şi, dacă se impune, solicită intervenţia echipelor medicale. Informează atât victima, cât şi agresorul, cu privire la drepturile şi obligaţiile lor şi măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situaţiei de fapt.

Cum se evaluează riscul iminent

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabileşte dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Primele şapte întrebări se referă la situaţii de o gravitate mai ridicată. Astfel, printre altele, victima va trebui să răspundă la următoarele întrebări: "Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?", "A folosit vreodată arme sau obiecte care să vă rănească?" sau "În urma acestui incident aţi suferit leziuni? Echimoze, Excoriaţii, Plăgi tăiate/înţepate/împuşcate, Arsuri, Mutilări, Altele?".

Dacă la două din primele şapte întrebări răspunsul este afirmativ, poliţistul va încadra situaţia ca având un "risc iminent pentru victimă" şi va putea emite ordinul de protecţie provizoriu.

În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecţie provizoriu. "Cu ocazia evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate".

Faţă de agresor, poliţistul, prin ordinul de protecţie provizoriu, poate dispune şi alte obligaţii sau interdicţii, şi anume: păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliţie a armelor deţinute de acesta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2527 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  din pacate politia nu prea se baga (Vineri, 4 ianuarie 2019, 16:39)

  bancher [utilizator]

  stiu si eu cazul unei doamne, angajata a unei banci, frecvent agresata de partener. A fost la politie la sector 3, a depus plangere, dar politistii i-au spus ca nu se baga in certurile dintre soti sau concubini, pe motiv ca ei se cearta ei, se impaca.
  A trebuit sa vina cu ordin de restrictie emis de un judecator ca politia sa il cheme pe fostul sot la sectie si sa ii spuna ca nu e bine ceea ce face. Dar de facut ceva, gen dat amenda, nici vorba.
 • -3 (7 voturi)    
  Familia traditionala (Vineri, 4 ianuarie 2019, 17:33)

  guguta [utilizator]

  Familia traditionala in actiune !! De banuit ca sunt mult mai multe cazuri decat cele declarate.
  • +3 (3 voturi)    
   Tocmai ca nu familia traditionala (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 8:46)

   Anarb [utilizator] i-a raspuns lui guguta

   Sau daca ai dovezi le astept cu interes.
   Pana una alta e un studiu celebru al UFI in State care arata ca femeile si copiii din familii care traiesc in concubinaj au o probabilitate de 4 ori mai mare de a fi abuzati fizic decat in cazul casatoriilor.
   De asemenea statistica UE spune ca Romania este sub media UE la violenta asupra femeilor, in topul violentei fiind tarile progresiste scandinave, iar la coada tarile mai traditionaliste (Polonia, Irlanda).
   Mai pe direct, la biserica nu te invata sa-ti bati nevasta, in timp ce pe FB se face si concurs!
  • +3 (3 voturi)    
   Uita-te la exemplul dat de bancher (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 8:52)

   Iomen [utilizator] i-a raspuns lui guguta

   Nu prea pare familie traditionala. Ce stiu eu e la fel, necasatoriti. Nu stiu daca e reprezentativ, dar parca te cam grabesti sa arunci cu concluzia in familia traditionala.
 • 0 (0 voturi)    
  OFSD (Vineri, 4 ianuarie 2019, 19:50)

  florinos [utilizator]

  De ce nu propune o lege mai bună OFSD - Organizația politică de femei a Partidului Social-Democrat ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by