Consiliul UE explică într-un videoclip publicat pe pagina de Facebook ce înseamnă și cum funcționează președinția rotativă care a fost preluată de România, trecând în revistă câteva atribuții esențiale. Astfel, România trebuie să planifice și să prezideze reuniunile miniștrilor și ale grupurilor de lucru ale funcționarilor care dezbat legislația UE în Consiliu. În plus, Bucureștiul, care a fost deja avertizat asupra regreselor făcute în materie de stat de drept, va trebui să gestioneze și subiecte legislative care țin de libertate și justiție.

Dancila si JunckerFoto: gov.ro

Doar în cazul afacerilor europene, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă și securitate este cel care planifică și prezidează reuniunile.

Președinția reprezintă Consiliul în relația cu Comisia Europeană și cu Parlamentul European. Aceasta negociază în numele consiliului pentru a obține un acord privind dosarele legislative cu celelalte instituții europene. Președinția Consiliului revine prin rotație statelor membre ale UE o dată la șase luni. Altfel spus, fiecare țară o preia la rândul său pentru a conduce și programa un semestru. Ordinea rotației este stabilită de consiliu, iar statele membre care dețin președinția conlucrează în grup de trei, numit trio. Acestea stabilesc obiectivele pe termen lung pe care Consiliul urmează să le abordeze pe o perioadă de 18 luni și care au fost adoptate de Consiliul European pe agenda strategică, vizând: locurile de muncă, creșterea economică, competitivitatea, politicile energetice și cele privind clima, libertatea, securitatea și justiția.