Ministrul Justiției, Tudorel Toader, vine cu aceleași precizări despre codurile penale, spunând, joi dimineață, pe Facebook că ar trebui făcută o distincție între proiectele de lege elaborate de Ministerul Justiției și punctele de vedere transmise comisiilor parlamentare. De altfel, Toader a susținut în mai multe rânduri că proiectele de modificare a codurilor penale au plecat de la Ministerul Justiției în acord cu deciziile Curții Constituționale, dar au fost modificate de comisia parlamentară condusă de Florin Iordache.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un mesaj postat joi dimineață pe Facebook, Tudorel Toader spune că Ministerul Justiției nu transmite direct Parlamentului proiectele de lege, ci, cu respectarea normelor de tehnică legislativă, prezintă un proiect de lege în Guvern, însoțit de avizele necesare, care îl adoptă, apoi îl transmite Parlamentului spre legiferare.

El amintește, din nou, că în 2017 Ministerul Justiției a elaborat proiectul de lege pentru modificarea Codului penal, în sensul punerii de acord cu deciziile CCR, precum și pentru transpunerea directivei privind confiscarea extinsă, și proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedura penală, tot în sensul punerii de acord cu deciziile CCR, precum și pentru transpunerea directivei privind consolidarea prezumției de nevinovăție.

Tudorel Toader spune că ar trebui făcută o distincție între proiectele de lege elaborate de Ministerul Justiției și punctele de vedere transmise comisiilor parlamentare.

"Cele două proiecte de lege au fost adoptate de către Guvern și transmise Parlamentului. Ulterior, nici una dintre soluțiile propuse prin cele două proiecte de lege nu a fost declarată neconstituțională. Ar trebui să facem distincțiile necesare dintre proiectele de lege, elaborate de către MJ, și punctele de vedere/ opiniile/ propunerile transmise direct comisiilor parlamentare!", își încheie Toader mesajul postat pe Facebook.

Toader a susținut în mai multe rânduri că proiectele de modificare a codurilor penale au plecat de la Ministerul Justiției în acord cu deciziile Curții Constituționale, dar au fost modificate de comisia parlamentară condusă de Florin Iordache.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, declara că ministrul Justiției Tudorel Toader trebuie să vină cât mai repede cu o propunere în Guvern pentru ca în scurt timp să intre în vigoare noile prevederi ale Codurilor Penale: "Cât mai repede trebuie să intre în vigoare Codurile penale, eu cred că ministrul Justiției într-o perioadă rezonabilă trebuie să le prezinte premierului pentru a fi adoptate prin ordonanță. Bâlciul acesta de a ataca la CCR nu poate continua la nesfârșit pentru că totuși vorbim de o legislație importantă". "Sunt decizii politice, am discutat și în coaliție lucrul acesta și nu sunt decizii politice pentru mofturi, nu se dau Codurile pentru mine", afirma Dragnea.

La jumătatea lui decembrie, premierul Viorica Dăncilă anunța că, potrivit unei discuții din Comitetul Executiv al PSD, se ia în calcul oportunitatea unei Ordonanțe de Urgență de modificare a Codurilor penale vizând articolele declarate constituționale, urmând ca problema celor neconstituționale să fie tranșată în Parlament.