​China susține că a reușit aterizarea cu succes a unei sonde spațiale pe partea întunecată a lunii, fiind prima misiune de acest tip, potrivit BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

La ora 10:26, ora Beijing-ului, satelitul Chang'e-4 a aterizat în Polul sudic Aitken, scrie presa de stat din China care descrie evenimentul ca fiind o piatră de hotar în ceea ce privește explorarea spațială.

La bordul aeronavei sunt instrumente destinate explorării structurii geologice a regiunii, dar și experimentelor biologice.

Până acum misiunile aveau loc pe partea lunii orientată spre pământ.

În condițiile în care nu există o legătură directă de comunicare cu pământul, primele fotografii au fost trimise mai întâi unui alt satelit care le-a transmis la baza spațială de pe Pământ.

Miza este însă dincolo de cercetarea științifică, fiind vorba despre o propagandă care pune accentul pe ambițiile Chinei în domeniu, având în vedere și faptul că Beijingul a pornit târziu în așa-zisa cursă a ”cuceririi spațiului”, trimițând primul astronaut pe orbită abia în 2003 când a devenit al treilea stat din lume care a făcut acest lucru, după SUA și Uniunea Sovietică.