Netflix retrage un episod din comedia "Patriot Act with Hasan Minhaj” difuzată în Arabia Saudită, ca urmare a plângerilor formulate de oficialii regatului, potrivit Reuters.

NetflixFoto: Hotnews

Episodul respectiv critica Arabia Saudită în legătură cu asasinarea jurnalistului Jamal Kashoggi, anul trecut, la consulatul din Turcia al Arabiei Saudite.

Kashoggi a fost un critic deschis al Regatului și al Prințului Mohammed bin Salman, iar autoritățile saudite au recunoscut public că reporterul, care era rezident permanent în Statele Unite, a murit în custodia sa.

Nici reprezentanți Netflix și nici oficiali ai Arabiei Saudite nu au oferit reacții după retragerea episodului din "Patriot Act with Hasan Minhaj".

Totuși, Netflix a confirmat pentru Financial Times că a eliminat episodul din Arabia Saudită ca urmare a unei solicitări a Comisiei Comunicațiilor și Tehnologiei Informației din regat, care a invocat încălcarea legii privind criminalitatea anti-cibernetică.

"Susținem cu fermitate libertatea artistică și am eliminat acest episod numai în Arabia Saudită după ce am primit o cerere legală validă, care viza respectarea legii locale", arată un oficial Netflix într-o declarație acordată publicației Hollywood Reporter.

În episodul retras, difuzat pentru prima oară în SUA în octombrie 2018, Minhaj a spus: "Acum ar fi un moment bun pentru a reevalua relația noastră cu Arabia Saudită. Și spun asta atât ca musulman, cât și ca american”. De asemenea, el a criticat regatul pentru implicarea în războiul din Yemen și l-a descris ca fiind autocratic.

Potrivit New York Times, citat de Reuters, episodul eliminat de la difuzare de Netflix în Arabia Saudită ar fi încă disponibil pe platforma YouTube.