Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că proiectele de modificare a Codului penal și de procedură penală au plecat de la Minister fiind în acord cu deciziile CCR, dar au suferit modificări la Comisia specială din Parlament, condusă de Florin Iordache, potrivit Mediafax.

Ministrul Justiției a spus ambele propuneri de modificare ale celor două Coduri au respectat toate rigorile impuse de lege atunci când au fost transmise de la Minister către Parlament, însă acolo au suferit modificări în Comisia prezidată de Florin Iordache.

„Anul trecut la Ministerul Justiției cu colegii mei am elaborat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal în sensul punerii acord cu deciziile Curții Constituționale – limitative sau interpretative – și era și directiva privind confiscarea extinsă. Proiectul de lege – sigur, l-am pus în dezbatere publică, în transparență decizională și așa mai departe – l-am prezentat în Guvern, Guvernul l-a adoptat și a ajuns în Parlament la Comisia specială, care l-a dezbătut, l-a îmbunătățit, a adăugat multe alte soluții, a ajuns la Curte, Curtea a zis că astea îs bune, astea îs constituționale, astea îs neconsttuționale. Tot anul trecut, tot aici la Minister am redactat un alt proiect de lege, după aceeași procedură – de Legea 24/2000, cu tehnica legislativă, cu modificările succesie – de modificarea Codului de procedură penală în sensul punerii în acord cu deciziile de neconstituționalitate sau interpretative ale Curții și pentru transpunerea unei decizii privind prezumția de nevinovăție. Proiectul de lege – transparență, dezbatere avizare, dus la Guvern, ajunge în Parlament la Comisie, care iarăși îl îmbunătățește, îl critică și știm noi cine au fost autorii – Curtea Constituțională zice da, unele sunt comstituționale, altele nu, în tot cazul nu a fost nicio propunere de la Ministerul Justiției să fie neconstituțională. Proicetul nostru era simplu, în limita deciziilor Curții Constituționale, în limita directivelor europene”, a declarat ministrul Justiției la Antena 3.