Preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, spune că președintele Klaus Iohannis "va conduce excelent" președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Daul a transmis un mesaj în care anunță că România preia astăzi președinția UE, fără a face vreo referire la Guvern, cel care va gestiona acest mandat.

Iohannis si Joseph DaulFoto: Administratia Prezidentiala

"Astăzi România preia președinția UE. Președintele @KlausIohannis este un luptător neobosit pentru stat de drept și combaterea corupției încă de la începutul mandatului său. Va conduce excelent președinția rotativă a UE", a scris, pe Twitter, preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul.

Marți, 1 ianuarie 2019, România preia, de la Austria, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pe care o va asigura până pe 30 iunie 2019, și va avea de gestionat dosare cu impact decisiv asupra viitorului Uniunii Europene - retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, negocierea viitorului buget european sau alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019.

România este "din punct de vedere tehnic foarte bine pregătită" pentru misiunea de şase luni, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, pentru ziarul german Welt am Sonntag. "Dar cred că guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE", a adăugat el. "Acţiunea prudentă necesită o disponibilitate de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte propriile preocupări ale cuiva", a afirmat Juncker, precizând că unii au îndoieli că situaţia se prezintă astfel în cazul României.

Juncker a spus că disputa politică internă a României înseamnă că ţara ar putea să nu pară o entitate unită pe scena europeană. "Un front unit este necesar acasă pentru a promova unitatea Europei în timpul preşedinţiei Consiliului", a afirmat preşedintele Comisiei Europene.

CITEȘTE ȘI: România preia Președinția Consiliului Uniunii Europene de marți, 1 ianuarie 2019. Atribuțiile și dosarele sensibile