Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat, marți, că MApN dorește ca mentenanța armamentului cumpărat prin programul de înzestrare să se facă în România, transmite Mediafax. Potrivit lui Leș, mentenanța este foarte scumpă, iar înzestrarea trebuie făcută „cât se poate de uniform”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Asumarea guvernamentală pentru acei 2 la sută din PIB pentru înzestrare este un aspect extrem de important pentru Armata României, și aici discutăm despre planul de înzestrare. După o subfinanțare cruntă de peste 27 de ani a Armatei, în acest moment ne putem face proiecte pe termen mediu și lung de schimbare a tehnicii militare”, a declarat, marți, ministrul Apărării, Gabriel Leș.

Potrivit ministrului, în ceea ce privește Corvetele, achiziția acestora este în continuare „în procedură, sunt anumite aspecte care țin de auditarea procedurii din acest an. După ce vom avea rezultatul vom vedea decizia care va trebui să o luăm”, spune Leș.

Gabriel Leș a mai subliniat că înzestrarea trebuie făcută uniform, iar mentenanța armamentului cumpărat trebuie făcută în România.

„Continuarea înzestrării trebuie făcută cât se poate de uniform. Nu poți să te ocupi doar de Forțele Aeriene, doar de avioane și să nu faci nimic la Forțele Navale sau să nu faci nimic la Forțele Terestre. Bineînțeles, trebuie să integrăm aceste programe în industria noastră de Apărare, iar centrele de mentenanță trebuie să le facem aici, pentru că mentenanța unor astfel de produse este extrem de scumpă, de exemplu, pe perioada de viață a unui produs militar mai plătești pe mentenanță aproape cât costul lui de cumpărare, de aceea este foarte important să facem mentenanța în România”, a declarat, marți, ministrul Apărării la RomâniaTV.