La douăzeci de ani de la introducerea euro, liderii europeni vorbesc despre importanța monedei unice europene, pe care o numesc "simbol al unităţii, suveranităţii şi stabilităţii", și despre necesitatea consolidării acesteia împotriva viitoarelor crize. Euro este utilizat de aproximativ 340 de milioane de oameni în 19 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Moneda euroFoto: europa.eu

"Euro a devenit un simbol al unităţii, suveranităţii şi stabilităţii", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care s-a numărat printre cei care au semnat tratatul de creare a monedei unice a UE. "Sunt convins că aceasta a fost semnătura cea mai importantă pe care am pus-o vreodată", a adăugat el, potrivit unui comunicat difuzat luni.

"Crearea euro în urmă cu 20 de ani - alături de eliberarea Europei Centrale şi de Est şi reunificarea Germaniei - a fost un moment crucial în istoria europeană", a afirmat la rândul său preşedintele Consiliului European Donald Tusk, potrivit Agerpres, care citeaza dpa.

În acelaşi timp, amândoi au subliniat necesitatea consolidării euro împotriva viitoarelor crize.

"Nu există îndoieli cu privire la voinţa noastră politică", a declarat Juncker. "Noi trebuie să fim pregătiţi pentru ceea ce ne poate aduce viitorul", a adăugat el.

Euro a devenit moneda oficială a 11 state membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 1999, permiţând plăţile prin cecuri, carduri de credit şi transferuri bancare. Monedele şi bancnotele euro au intrat în circulaţie în 2002.

În prezent, euro este utilizat de aproximativ 340 de milioane de cetăţeni în 19 din cele 28 de state membre ale UE, devenind a doua cea mai importantă valută în lume după dolarul american. În plus, 60 de ţări din întreaga lume şi-au legat moneda de euro.

"După 20 de ani, există acum o generaţie ce nu cunoaşte altă monedă naţională", a remarcat şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.