Grupul "Diaspora pentru România" anunță organizarea unui protest de amploare în 10 august 2019 în Piața Victoriei din Capitală și o cheamă în judecată pe primarul Gabriela Firea. Organizația susține că în 12 noiembrie a cerut aviz Primăriei Capitalei pentru acțiunea de protest, însă nu a primit un răspuns, astfel că a depus cerere de chemare în judecată a Gabrielei Firea, care nu a răspuns în termenul legal de 30 zile.

Mitingul diasporei 15Foto: Hotnews

Cererea "Diasporei pentru România" de autorizare a protestului este semnată de Tommy Tomescu, cel care a și anunțat pe Facebook chemarea în judecată a primarului Capitalei.

Organizația susține că a depus în 12 noiembrie cererea de avizare a "Mitingului Diasporei" în 10 august 2019, pentru a evita situația creată la protestul din vară, când manifestația românilor din străinătate a fost refuzată inițial, apoi a primit aprobare cu două zile înainte.

Reprezentanții grupului susțin că Primăria Capitalei a comis un abuz pentru că nu a răspuns în 48 de zile de la data depunerii notificării, deși legea prevede un termen de 30 de zile.

"Am depus o cerere de chemare in judecată a Primarului General al Municipiului Bucureşti, la Tribunalul Municipiului Bucureşti pentru neîndeplinirea prerogativelor prevăzute de art. 4, art. 8 alin. (1) şi art. 15 lit. d din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice”, arată Tommy Tomescu.

El susține că "este alarmant că Primăria Capitalei refuză să asigure premisele implementării măsurilor logistice necesare, astfel încât evenimentul să întrunească condițiile cerute pentru desfășurarea pașnică a adunării și securitatea participanților".

Înaintea mitingul diasporei din 10 august 2018, marcat de violențe între protestatari și jandarmi, care au intervenit în forță pentru dispersarea manifestanților, Primăria Capitalei a anunțat că evenimentul a rămas fără organizator. De altfel, organizatorul mitingului, Emanuel Cioacă, preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, spunea atunci că nu îşi asumă protestul din 10 august, pentru că nu a semnat niciun protocol cu Primăria Capitalei, deoarece instituţia nu i-a transmis prin e-mail documentul.