„Aţi cam dat cu bâta în baltă”. Răspuns tranșant al ambasadorului României la Moscova după ce diplomații ruși de la București au reclamat „o campanie de denigrare a Armatei Roșii”

de C.D.     HotNews.ro
Duminică, 30 decembrie 2018, 16:24 Actualitate | Esenţial


Vasile Soare
Foto: Facebook
Vasile Soare, ambasadorul României la Moscova, a criticat postarea Ambasadei Rusiei la București, potrivit căreia se încearcă denigrarea Armatei Roșii prin faptul că ostașii ar fi fost niște violatori și tâlhari. Ambasadorul le transmite: "aţi cam dat cu bâta în baltă. Românii păstrează amintiri".

"Mda...aţi cam dat cu bâta în baltă, cum se zice la Români, stimaţi colegi de la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. Nu ştiu cum faceţi, dar periodic reuşiţi să-i iritaţi pe Români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată. Cum puteţi încerca să ştergeţi din memoria acestui popor evidenţele, fie ele petrecute în urma cu 75 de ani??? Ca diplomaţi la Bucureşti ar trebui să cunoaşteţi că mulţi Români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu "eliberarea"...Este regretabilă postarea, mai bine vă abţineaţi...Lăsaţi-o baltă!", a scris Vasile Soare, ambasadorul României la Moscova.

Vasile Soare este ambasador al României în Federaţia Rusă din 16 ianuarie 2014, iar postarea la care face referire aparține Ambasadei Rusiei în România. Conform mesajului de pe Facebook al ambasadei, există o campanie de denigrare a Armatei Roșii și se încearcă punerea unei etichete că soldații ruși au fost "o adunătură de tâlhari și violatori", deși aceștia au eliberat "de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale".
"Pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală și cea românească apar periodic diverse publicații menite să-i denigreze pe ostașii Armatei Roșii care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale. În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii critici anti-sovietici și anti-ruși încearcă însistent să-i convingă pe oameni că Armata Roșie era o adunătură de tâlhari și violatori care nu știau de nicio milă față de populația civilă. Astăzi asistăm la o revitalizare a acestei campanii. Inițial, miturile de acest gen au apărut datorită eforturilor ministrului nazist al propagandei, J. Goebbels, iar ulterior, în timpul Războiului Rece, au fost multiplicate și replicate de foștii aliați ai URSS. În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei s-a ajuns chiar la situația când, în etapa finală, propagandă s-a dovedit să fie atât de intensă încât, în cea mai mare parte, germanii au crezut în poveștile despre cruzimea rușilor. Drept rezultat, când trupele sovietice au ajuns îndeaproape de Berlin, oraș a fost măturat de un val de sinucideri în masă. Potrivit unor date, numai în ultimele două luni ale războiului cifra de sinucideri acolo a ajuns la 30-40 de mii. Totuși, toți acești "experți" în materie de atrocități ale soldaților sovietici, care preferă să-i numească, pur și simplu, ruși, uită, de altfel, să menționeze că asemenea acțiuni împotriva populației civile (viol și jaf) au fost interzise în Armata Roșie la cel mai înalt nivel și erau pedepsite prin executare. Este relevant să cităm textul ordinului comandantului suprem I.V. Stalin "Cu privire la inadmisibilitatea atitudinii dure față de populație": "Ofițerii și ostași ai Armatei Roșii! Ne îndreptăm spre țara inamicului. Fiecare trebuie să-și păstreze stăpânirea de sine, fiecare trebuie să fie curajos... Populația rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului. Vinovații vor fi pedepsiți în conformitate cu legea marțială. În teritoriul cucerit, relațiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovați de violență și de viol vor fi împușcați.", se arată în postarea de pe Facebook a ambasadei Federației Ruse.

"O pedeapsă atât de severă, care în caz de necesitate era executată de instanțele curților marțiale, oferă fiecărei persoane rezonabile un motiv pentru a reflecta asupra veridicității tuturor presupuselor atrocități în masă care sunt adesea atribuite soldaților sovietici de către experții occidentali. România nu face excepție în acest caz. Mitul creat de cei cu atitudinea antirusă, cu acel "Davai ceas, davai palton" (tradus din "Dă ceasul, dă haina"), conform căruia trupele sovietice au jefuit masiv populația românească în 1944, are prea puțin de a face cu realitatea. Chiar dacă renunțăm la aspectul moral și etic al problemei și reducem totul la o logică primitivă, nici atunci un ceas de mână sau o haină nu merită ca cineva de dragul lor să-și riste viața. Prin urmare, noi îndemnăm încă o dată, ca oamenii să analizeze informațiile care apar în mass-media și să le compare cu faptele istorice verificate. În mod firesc, apare întrebarea: cine beneficiază de pe urmele uleiului veninos al minciunii pus pe focul rusofobiei, infiltrat în conștiința publică a poporului român, după mulți ani de la încheierea ostilităților în Europa? Oare acest lucru se datorează apropierii aniversării celor 75 de ani de la eliberarea României de către Armata Roșie? ", mai preciează sursa citată.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7175 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Imediat (Duminică, 30 decembrie 2018, 16:46)

  mitg [utilizator]

  Il nenoroceste dedi, cum isi permite ambasadorul sa nu bage si el limbuta?
  • +2 (2 voturi)    
   Pastorel... (Luni, 31 decembrie 2018, 18:14)

   Bibishor [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Pe drumeagul din cătun
   Venea ieri un rus şi-un tun;
   Tunul rus
   Şi rusul tun!
   Soldat rus, soldat rus,
   Te-au ridicat atât de sus,
   Ca să te vadă popoarele…
   Sau fiindcă-ţi put picioarele?
   Îl plâng pe Stalin şi vă jur
   C-am să vă spun secretul:
   Mă tem că vom pupa în cur
   De-acum tot Comitetul!
 • -7 (13 voturi)    
  ... (Duminică, 30 decembrie 2018, 16:52)

  cartograful [utilizator]

  Astia sunt diplomatii nostri? Tot atat "talent" diplomatic avea si boul ala de Rogozin si pana la urma si Putin s-a plictisit de el.
  Simplul motiv ca suntem in tabere diferite nu inseamna ca tre' sa ne exprimam ca la stana. De aia avem diplomati. Sau ar trebui sa avem. Ca sa poata purta discutii chiar si in momente dificile.
 • +11 (13 voturi)    
  Toata stima autorului (Duminică, 30 decembrie 2018, 16:58)

  UpNext [utilizator]

  acestui articol, pentru ca, intr-o problema sensibila, a prezentat atat varianta romana (pozitia ambasadorul) cat si cea a Ambasadei ruse, fara comentarii, lasand cititorul sa evalueze. Mai rar astfel de jurnalism de calitate!
  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 31 decembrie 2018, 8:07)

   [anonim] i-a raspuns lui UpNext

 • +6 (12 voturi)    
  Exact asta au fost.... (Duminică, 30 decembrie 2018, 17:27)

  gigiN [utilizator]

  …- o adunatura de talhari,90% asiatici !!!
 • -4 (8 voturi)    
  atentie ,atentie... (Duminică, 30 decembrie 2018, 17:34)

  Dizidentul [utilizator]

  pentru un comentariu asemanator (Maior contra Giulliani) s-a declansat un razboi politic in Romania,Ambasadorul Romaniei in USA s-a implicat in politica(Dragnea si Tariceanu) cele mai sonore voci, au astazi un comentariu la afirmatiei domnului Soare?? Ar fi foarte frumos ca in zilele astea sa ne transmita pozitia lor si comentariile la discursul Domnului Soare care este FOARTE APROPIAT DE CUM S-AU COMPORTAT SOLDATII "ARMATEI ELIBERATOARE"
 • +13 (15 voturi)    
  xzxzxzx (Duminică, 30 decembrie 2018, 17:34)

  solar [utilizator]

  Nerusinare rusească FARA MARGINI ! Am avut 5 ani , cand mama mea, invatătoare in satul in care m-am nascut era cat p-aci sa fie victima unui viol colectiv. TOTUL S-A PETRECUT SUB OCHII MEI ! A scapat ca prin urechile acului . Rusii au ramas vreo lună acolo , până să plece, dar noi fugiseram la bunicii dupa tata la vreo 5o de km, unde nu stationau trupe rusesti. Cunosc insă multe cazuri de jaf , violuri si furturi comise de marii eliberatori ! BINE AR FI SA SE SI CULEAGĂ MARTURII DE LA ROMANII care le cunosc si le-au trait !
 • +15 (17 voturi)    
  pai mai intai.... (Duminică, 30 decembrie 2018, 17:42)

  minus [utilizator]

  daca sunteti continuatorii stalinismului, este cazul sa va recunoasteti camaderia timpurie cu fascismul. Sau nici pactul Molotov–Ribbentrop nu a existat?
  Poate parada militara Germano–Sovietica din Brest-Litovsk a fost o fictiune?- atunci cand v-ati felicitat reciproc pentru sfasierea Poloniei?

  Dupa ce inganati niste explicatii, mai vorbim si despre comportamentul eliberatorilor in Romania.
  De la familia mea, ceas nu ati putut lua- caci erau prea saraci, pentru aprecierea timpului se uitau la soare. V-ati multumit cu porcul si vaca. De violat nu ati avut ce, caci partea feminina a familiei era fugita din ograda...
 • +3 (5 voturi)    
  incerdibil (Duminică, 30 decembrie 2018, 17:46)

  Mateiul [utilizator]

  este ireal ce se intampla. vai de capu nostru daca ne intoarcem iar sub rusi.
 • +7 (9 voturi)    
  parere (Duminică, 30 decembrie 2018, 17:56)

  gj [utilizator]

  Bunicii ne-au povestit ca atunci cand veneau rusii, puneau ce putea intr-un car cu boi si se refugiau in padure. Luau tot ce gaseau , faceau rele, etc. Ce a urmat dupa razboi cu jupuirea intregii tari, toata lumea stie . Pe plan politic am fost abandonati de occident iar rusii au facut ce stiu ei mai bine ca stapani....adica jaf. Istoria noastra de ultimi 200 de ani e presarata de veniri ale armatei ruse si de uitat sa mai plece. In gena noastra s-a inradacinat un sentiment pentru rusi pe care , probabil, doar polonezii il mai au. Relatia cu rusii este bine sa fie atent condusa de noi, cu atat mai mult cu cat in materie de politica externa ei sunt adevarati maestrii. E bine ca facem parte din UE si NATO, dar, inca odata, sa nu uitam ca occidentul ne-a abandonat la sfarsitul razboiului.
  • +3 (3 voturi)    
   din pacate nu ne-a abandonat doar pe noi! (Luni, 31 decembrie 2018, 12:11)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui gj

   Noi am fost vreo 3 ani aliati ai Germaniei naziste, hai sa zici ca nu au avut scrupule in a abandona Romania. Mai grav e ca occidentul (si mai ales Roosvelt) a abandonat Polonia, o tara care de la inceput a fost contra Germaniei naziste. Marea Britanie care a intrat in razboi sa ia apararea Poloniei, si ii garanta granitele, a renuntat la Polonia prin tratatul de la Yalta.
   Singura tara din est neabandonta de occidentali a fost Grecia, si asta la insistentele lui Churchill (ca Roosvelt, bolnav si muribund, nu prea mai era interesat de Europa de est).
   Asta arata puterea imensa a lui Stalin, toti se temeau de el in 1945. De aceea ne-au lasat.
 • +8 (10 voturi)    
  :-))))))))))))) (Duminică, 30 decembrie 2018, 18:02)

  iodixit [utilizator]

  ce m-am mai ras ba frate, de era sa ma kc pe mine. dupa declaratia lui dragnea ca-i curat ca alba ca zapada, asta-i cea mai tare gluma din 2018.
  ai sictir comunist bolsevic jegos! cine ti-a zis tie ca voiam sa fiu eliberat? ne-ati cucerit, am pierdut razboiul, accept, dar nu va mai dati zina cea buna ca asta n-ati fost. ati fost (si inca santeti) hidra cu 7 capete, cu care ati muscat si furat din tara asta!
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 30 decembrie 2018, 18:03)

  [anonim]

 • +8 (10 voturi)    
  Multumim (Duminică, 30 decembrie 2018, 18:37)

  yol [utilizator]

  Domnului Vasile Soare.
  Poate ar fi trebuit sa le reamintiti si de tezaur...
 • +6 (8 voturi)    
  Nu e bine (Duminică, 30 decembrie 2018, 18:39)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Eu zic ca MelescanuL si Dracnev sa ia masuri. Nu e frumos sa musti mana care te hraneste, cum zice Americanul. Scuze, nu stiu expresii ale "patriei mama" a lui DorMeanu.

  Acest ambasador trebuie pedepsit si dat ca exemplu pentru ca a criticat stapanii stapanilor nostri.
 • +2 (8 voturi)    
  Newlook, mazeta? (Duminică, 30 decembrie 2018, 18:53)

  Gojifruit [utilizator]

  Bagati, ca e cu rusi!
 • +8 (10 voturi)    
  In loc sa recunoasca (Duminică, 30 decembrie 2018, 19:03)

  Liv0007 [utilizator]

  adevarul si sa-si ceara scuze, astia o dau inainte ca povestile bunicilor sunt minciuni. Cand o sa-si ceara scuze pentru violuri, furturi si crime, si o sa returneze tezaurul, abia atunci putem discuta de o schimbare a perceptiei asupra rusilor.
  Bunicul meu imi povestea cum nemtii cereau voie sa scoata o galeata de apa din fantana si imparteau dulciuri copiilor chiar si dupa ce armata romana a intors armele impotriva nemtilor. Cand a venit armata rosie, tinerele trebuiau ascunse si oamenii erau jefuiti de bunuri.
 • +4 (6 voturi)    
  Felicitari ! (Duminică, 30 decembrie 2018, 19:15)

  Aquariuss [utilizator]

  Felicitari Domnule Ambasador ! O surpriza frumoasa pentru mine sa stiu ca suntem reprezentati de asemenea oameni !
 • +2 (2 voturi)    
  dar (Duminică, 30 decembrie 2018, 19:16)

  codrean [utilizator]

  cu alcoolul cum stam ?
  Ca la o betie ...rusesca uiti si de lege, si de Stalin.
 • +5 (7 voturi)    
  Tupeu urss (Duminică, 30 decembrie 2018, 19:26)

  europeanul2 [utilizator]

  Ce sa mai, rusii au fost mana cereasca pentru Europa de est. Cat tupeu au!
 • +11 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 30 decembrie 2018, 20:21)

  [anonim]

 • +7 (13 voturi)    
  Comment sters de user (Duminică, 30 decembrie 2018, 20:40)

  complet_retard [anonim]

 • -1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 31 decembrie 2018, 9:23)

  [anonim]

 • +4 (6 voturi)    
  hmmm (Luni, 31 decembrie 2018, 11:58)

  srpc [utilizator]

  ceea ce nu vor sa admita rusii este faptul ca bolsevismul si nazismul n-au fost ideologii ireconciliabile, ci doar competitori pe aceeasi piata a autoritarismului; daca Armata Rosie ne-ar fi scapat de nazisti si apoi ne-ar fi lasat in pace, avea si astazi o amintire frumoasa; din pacate, sovieticii au cucerit Romania, n-au eliberat-o; a fost o simpla schimbare de stapan
  • 0 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 31 decembrie 2018, 15:14)

   [anonim] i-a raspuns lui srpc

   • +2 (2 voturi)    
    scapi ceva din vedere (Marţi, 1 ianuarie 2019, 2:54)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui

    Hitler a avut putere, efectiv, doar 11 ani, iar Stalin 30; ce "recolta" ar fi avut Grofaz dupa 30 de ani in fruntea Reich-ului, ia gandeste-te un pic?
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 13:15)

     [anonim] i-a raspuns lui srpc

 • 0 (0 voturi)    
  RUSII S-AU DISCREDITAT CU PROPAGANDA MINCINOASA (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 11:38)

  FELICIA_MANDREA [utilizator]

  NU CONTEAZA CE CREEZI, DACA SUNT BAZATE PE MINCIUNA, ACESTEA ADUC LA IVEALA NUMAI PROSTIA. Aceste misculatii analfabetice debitate de diplomatii si politrucii rusi dau dovada ca rusii inca sunt necivilizati, prost educati, INCULTI. Cum pot rusii sa sustina astfel de aberatii mincinoase,? Ar trebui sa-si dea seama ca SE DISCREDITEAZA SUSTINAND ASTFEL DE PROPAGANDA MINCINOASA, PLINA DE FALSURI, DE ABERATII, mai ales ca o lume intreaga STIE ca UN ADEVAR DE NETAGADUIT: ****Timp de aproape 80 de ani, intotdeauna pe unde a calcat "CIZMA ROSIE" sovietico-ruseasca incarcata de praf, pureci si plojnite, bolsevicii ei criminali au exportat numai foamete, mizerie, teroare prin lume.****


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by