Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a anunțat sâmbătă că va cere Consiliului Concurenței o investigație legată de ROBOR, dar modalitatea de verificare trebuie schimbată, astfel încât raportările Consiliului să nu mai fie date la un an sau doi, ci la trei sau șase luni.

Eugen TeodoroviciFoto: Guvern

"Nu e intenția de a taxa băncile, ci de a le descuraja de a avea un nivel de dobândă ridicat. Nu am prevăzut niciun leu ca urmare a acestei măsuri în bugetul pe anul viitor. Ne dorim să fie cât mai jos acest ROBOR ca să nu taxăm activele băncilor" a declarat ministrul Finanțalor, Eugen Teodorivici, legat de "taxa pe lăcomie" impusă băncilor.

Teodorovici a anunțat și că va fi schimbată modalitatea de raportare a Consiliului Concurenței.

"Vom modifica clar ca acea structură va face aceste investigații. Nu e permis să faci în 2-3 ani. E maxim 6 luni, raport parțial la 3 luni de zile. În 2 ani pleacă și mama companiei si prinde orbul scoate-i ochii", a afirmat Teodorovici, la România TV, potrivit Mediafax.

"Va urma o altă serie de măsuri. Consiliul Concurenței să facă o analiză cu noi, să vedem cât s-au împrumutat băncile între ele, cât au împrumutat mai departe (...) Dacă eu cer Consiliului Concurenței și care sunt efectele unui astfel de mecanism și spune în doi trei ani, păi în trei ani economia noastră e...", a completat ministrul Finațelor.

Ordonanța de urgență ce prevede noi măsuri fiscale de la 1 ianuarie 2019, inclusiv "taxa pe lăcomie" pentru bănci, a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial.

Una dintre cele mai importante măsuri din noul act normativ este taxa pe activele financiare ale băncilor, care este de 0,1% pentru un ROBOR între 2% și 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.