Președinția României la Consiliul UE este un proiect de anvergură europeană, ci nu reprezintă un instrument de luptă politică internă, susțin miniștrii Teodor Meleșcanu și George Ciamba, în urma atacului lansat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Oficialul european spunea că se îndoieşte că guvernul de la Bucureşti înţelege pe deplin ce înseamnă să conducă blocul comunitar timp de şase luni și că disputa politică internă a României înseamnă că ţara ar putea să nu pară o entitate unită pe scena europeană.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu și ministrul delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba transmit, printr-o declarație comună, că eforturile insituționale angrenate pe parcursul Președinției Românei la Consiliul UE au fost și se mențin orientate către acest scop comun, dezvoltarea și consolidarea proiectului european, deopotrivă din perspectiva viziunii politice externe, cât și din punct de vedere tehnic.

Ei spun că gestionarea Președinției Românei la Consiliul UE este asumată pe deplin de către Guvernul României și este un efort coordonat al tuturor actorilor relevați în acest context în plan european.

Cei doi miniștri mai arată că Guvernul României a făcut și continuă să facă toate eforturile pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a mandatului Președinției României la Consiliul UE.

"Înțelegem responsabilitatea care ne revine în exercitarea unui asemenea mandat, precum și provocările cărora Uniunea Europeană trebuie să le răspundă în acest moment important al evoluției sale. Astfel, prin implicarea directă a Premierului României, întregul aparat guvernamental a derulat un proces intens de pregătire pe toate componentele, atât cele legate de substanța dosarelor, agendelor de lucru, calendarelor de reuniuni, cât și pregătirilor logistice", mai susțin cei doi miniștri.

De asemenea, Meleșcanu și Ciamba spun că România este pregătită din toate punctele de vedere să ducă la bun sfârșit acest deziderat, printr-un efort comun concentrat la nivel instituțional și la nivelul societății, în ansamblul ei, "fapt recunoscut inclusiv de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, în termeni clari și neechivoci cu prilejul întâlnirii de la Bruxelles cu reprezentanții Executivului român".

Cei doi oficiali români mai spun că la nivelul Guvernului președinția Consiliului Uniunii Europene este considerată un proiect strategic care trebuie susținut indiferent de dezbaterile politice interne, iar pregătirea acestui proiect a presupus un efort instituțional colectiv al Guvernului și Ministerului Afacerilor Externe.

În mesajul lor comun, Meleșcanu și Ciamba mai spun că premierul Viorica Dăncilă a prezentat prioritățile Președinției României în fața camerelor reunite din Parlament în 12 decembrie, astfel exitând evidența faptului că România are legitimitate din partea legislativului să îndeplinească acest mandat, iar Guvernul este pregătit pentru gestionarea Președinției și a confirmat disponibilitatea pentru cooperare în plan intern față de toate instituțiile naționale, fără a exporta divergențele politice interne în plan extern.

"Guvernul României consideră că tema exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România nu trebuie să fie instrumentalizată politic pentru a ne asigura că printr-un angajament comun putem aduce o reală contribuie proiectului european in urmatoarele sase luni. Miniștrii Teodor Meleșcanu și George Ciamba au întărit faptul că acest proiect nu reprezintă un instrument de luptă politică internă, ci un proiect de țară și european major", mai spun cei doi miniștri.

Potrivit acestora, România înțelege perfect rolul de mediator imparțial pe care îl implică acest mandat, precum și contextul complex în care își va exercita mandatul, stadiul curent al lucrărilor și și-a fixat un nivel de ambiție realist în obținerea de rezultate concrete în avansarea agendei europene pe durata mandatului.

Principalele obiective în acest sens vizează procesul actual de reflecție asupra viitorului Uniunii, procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană și clarificarea viitoarei relații dintre Uniunea Europeană și acest partener, finalul de mandat al Parlamentului European și al Comisiei Europene și trecerea spre un nou ciclu legislativ și instituțional ca urmare a alegerilor europene, negocierile privind viitorul Cadru Financiar al Uniunii post 2020, mai arată cei doi miniștri.

"În contextul provocărilor cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, așa cum România a confirmat în dialogul cu forurile instituționale europene și cu partenerii externi, Președinția la Consiliul UE va urmări să contribuie la asigurarea convergenței și coeziunii europene în scopul unei dezvoltări durabile și echitabile pentru toți cetățenii și statele membre. Consolidarea unei Europe mai sigure printr-un plus de coeziune între statele membre reprezintă așadar, punctul de pornire pentru implementarea politicilor necesare pentru gestionarea noilor provocări de securitate și pentru continuarea consolidării rolului global al UE. Acțiunile României se subscriu, așadar, principiului solidarității, având obiectivul comun de a contribui la dezvoltarea Europei unite puternicde, printr-un efort susținut", adaugă Teodor Mele;canu și George Ciamba.

În contextul în care România se pregăteşte să preia preşedinţia semestrială a UE de la 1 ianuarie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spune că se îndoieşte că guvernul de la Bucureşti înţelege pe deplin ce înseamnă să conducă blocul comunitar timp de şase luni, relatează sâmbătă dpa.