Decretul prin care președintele Klaus Iohannis a prelungit cu un an mandatul generalului Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Armatei a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial. Decretul a fost publicat la aproximativ 24 de ore de la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării la finalul căreia Iohannis a anunțat decizia și după ce șeful statului a somat Monitorul Oficial să publice acest decret, avertizând că întârzierea publicării are grave consecințe.

Sedinta CSATFoto: Presidency.ro

Decretul privind mandatul șefului Statului Major al Apărării a fost publicat în Monitotul Oficial sâmbătă după-amiază.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri, la finalul ședinței CSAT, că a luat decizia de a prelungi mandatul generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major, argumentând că "România nu poate să rămână fără șef al Armatei".

Klaus Iohannis a precizat că "CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării" privind propunerile pentru șefia Statului Major, și a acuzat "o situație foarte neplăcută care arată o dată în plus că PSD nu e capabil să gestioneze problemele mari ale țării”.

În replică, premierul Viorica Dăncilă a susținut că președintele nu ar fi avut atribuții privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major și că, în acest fel, s-ar crea premisele unui nou conflict juridic de natură constituțională.

Vineri seară, președintele Klaus Iohannis a somat Monitorul Oficial să publice decretul privind prelungirea mandatului șeful Statului Major, avertizând că întârzierea publicării decretului și, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecințe și atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate.