Posesorii de telefoane iPhone vor putea primi și ei mesajele de avertizare RO-ALERT, transmise în cazul unor situații de urgență majore, anunță Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

ro-alertFoto: Facebook

Pentru a recepționa mesajele RO-ALERT, este necesară actualizarea sistemului de operare iOS la versiunea 12.1.2. Capacitatea de a primi mesajele RO-ALERT variază în funcție de modelul telefonului mobil.

Mesajele de avertizare RO-ALERT vor putea fi recepționate numai de modelele de telefoane iPhone ulterioare versiunii 5S inclusiv, conform informațiilor aflate la pagina https://support.apple.com/ro-ro/HT201222. Pentru a se asigura de compatibilitatea telefonului privind recepționarea mesajelor de avertizare RO-ALERT, cei care au telefoane mobile tip iPhone trebuie să verifice dacă funcția de primire a alertelor este activată în telefon.

Departamentul pentru Situații de Urgență reamintește că sistemul RO-ALERT permite transmiterea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, dar în cazul seismelor nu vor fi transmise notificări. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate - de exemplu, puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență.

Testarea sistemului a început în luna septembrie, iar mulți români s-au plâns de alertele primite prin Ro-Alert.