Ministrul Apărării Gabriel Leș a declarat, după refuzul lui Klaus Iohannis de numire a propunerii MApN în funcția de șef al Statului Major, că în ianuarie va veni cu o nouă propunere, iar președintele putea să prelungească mandatul lui Nicolae Ciucă doar la propunerea ministrului, scrie Mediafax.

Gabriel Les, ministrul AparariiFoto: Captura YouTube

"Nu are argumente, nu a avut. Doar că nu sunt legale, fără să spună de ce nu sunt legale (...) L-am întrebat ce e nelegal", a declarat ministrul Gabriel Leș, la Antena 3.

Ministrul a mai afirmat că propunerea pentru funcția de șef al Statului Major a fost Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE. Dar pentru ca acesta să poată ocupa funcția, trebuia să fie șef de Stat Major al unei categorii de forță. Pentru acest lucru, ministru a propus mutarea sa în funcția de șef al Statului Major al Forţelor Terestre, deținută în prezent de generalul maior Dumitru Uifălean, iar acesta din urmă să ia locul generalului Scarlat în poziția de reprezentantul militar al României la NATO și UE.

"Mi-a spus (n.r.: președintele) că <>", a mai spus ministrul.

Pe de altă parte, ministrul spune că șeful statului nu ar fi putut semna decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, deoarece nu există un aviz al premierului și nici o propunere a ministrului Apărării în acest sens.

"Sunt foarte curios cum. Să vedem pe chestiuni legale. Și propunerea de prelungire se face de ministrul Apărării", a mai spus Leș.

Întrebat ce se va întâmpla pe viitor, ministrul Apărării a declarat că mandatul generalului Ciucă expiră pe 31 decembrie 2018, iar ulterior va veni cu o altă propunere.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a semnat decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul șef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în ședința CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcție.

"Această propunere făcută nu respectă rigorile legii. În consecință CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării", a spus Iohannis.