​Publicația The Economist dedică un articol Clujul, pe care îl numește „orașul cu care România se poate lăuda” și analizează modul în care acesta s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani, în ciuda faptului că, după căderea comunismului, Clujul ajunsese un „cimitir industrial”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Clujul, un oraș din Transilvania, îi arată unei țări intrate la apă cum poate să se dezvolte”, începe articolul din The Economist.

Publicația notează că, deși din 1990 până azi, 3-4 milioane de români au emigrat peste hotare, în căutarea unui trai mai bun, Clujul a reușit să își crească populația, cu toate că și el se confruntă cu un deficit al forței de muncă.

La 1 ianuarie 2019, România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, însă recent Comisia Europeană a criticat guvernul pentru regresele în reforma anticorupție. Infrastructura și sistemul public de sănătate sunt la pământ, iar Deloitte situează România pe ultimul loc în UE la capitolul calitate vieții.

În aceste condiții, în mod surprinzător, în Transilvania există un oraș în care oamenii se simt mândri. Clujul este unul dintre cele două orașe ale României a cărui populație crește, în loc să scadă. Clujul a ajuns deja prea mic pentru cei 450.000 de locuitori ai săi. Așa că anul viitor încep construcțiile pentru 200.000 de locuințe noi. Inima orașului este reprezentată de cei peste 100.000 de studenți, dintre care 3.000 sunt străini, un fenomen rar într-o țară în care tinerii preferă să plece la studii în străinătate.

CITESTE CONTINUAREA PE DIGI 24