Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, într-o discuție informală cu presa la Palatul Victoria, că va discuta cu ministrul Apărării Gabriel Leș și ministrul Transporturilor Lucian Șova despre oportunitatea cumpărării unei aeronave pentru demnitari, scrie Mediafax.

Viorica DancilaFoto: gov.ro

Discuțiile vor avea loc în perioada următoare, a precizat șeful Executivului. Dăncilă a adăugat că o astfel de aeronavă care să fie folosită de șeful statului, premier și miniștri, în deplasările externe ar reduce semnificativ costurile, în contextul în care numărul deplasărilor din prima jumătate a anului viitor va fi mai mare deoarece România preia Președinția Consiliului UE.

Guvernul avea în vedere încă din anul 2013, când Executivul era condus de Victor Ponta, să achiziționeze o aeronavă pentru demnitari, însă demersul a rămas la nivel de intenție.

Premierul de atunci, Victor Ponta, anunța că Guvernul şi-a propus să achiziţioneze o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplasările oficiale de către preşedintele României, prim-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi miniştri.

În 2016, Dacian Cioloș a semnat o decizie care prevedea înființarea unei comisii specială, conduse de ministrul Transporturilor, principalul scop fiind elaborarea unui act normativ privind finanţarea achiziţionării avionului.

"Comisia are ca atribuţii: promovarea, în condiţiile legii, a memorandumului prin care se supune aprobării CSAT formatul pentru constituirea, în mod etapizat, a capabilităţii aeriene destinate zborurilor speciale; elaborarea unui act normativ pentru asigurarea finanţării necesare achiziţiei unei aeronave în cursul anului 2016, care urmează a fi promovat, în condiţiile legii, de autoritatea contractantă; elaborarea normelor speciale de achiziţie (...) monitorizarea de către instituţiile implicate a demersurilor necesare pentru operaţionalizarea aeronavei, începând cu data de 1 ianuarie 2017, respectiv stabilirea costurilor de mentenanţă şi operare, precum şi formularea propunerilor de alocări bugetare necesare în proiectul bugetului de stat pe anul 2017", se arăta în documentul publicat în Monitorul Oficial.