Confruntată cu o penurie de candidați, armata germană ia în calcul recrutarea de specialiști din alte state membre ale Uniunii Europene, a declarat joi șeful statului major al Bundeswehr, citat de AFP.

Armata germana, in pragul unei schimbari majoreFoto: bmvg.de

"Bundeswehr are nevoie de personal (...), trebuie să privim în toate direcțiile într-o perioadă de penurie de muncitori calificați", a spus Eberhard Zorn, pentru Funke Mediengruppe.

Potrivit acestuia, recrutarea de specialiști străini, în special doctori sau ingineri, constituie "o opțiune" avută în vedere de armata germană.

Acest lucru ar implica o modificare a legii germane care prevede că un soldat care lucrează pentru Bundeswehr trebuie să dețină cetățenia germană.

Potrivit presei germane, guvernul de la Berlin ar fi discutat deja această chestiune cu partenerii săi europeni.

Cehia, Suedia, Belgia și Danemarca nu ar fi împotriva acestei idei, dar Franța s-a arătat foarte rezervată.

Bulgaria, România, Slovenia și chiar Grecia au exprimat îndoieli, temându-se că soldații lor ar putea fi atrași de un salariu mai mare în Germania.

"Trebuie evident să veghem să nu intrăm în concurență cu omologii noștri europeni", a explicat Zorn.

Bundeswehr este interesat în principal de cetățenii europeni care trăiesc deja în Germania. Candidații trebuie să vorbească germana, să prezinte un cazier de la poliție și să declare credință statului german, potrivit Funke Mediengruppe.

Contactat de AFP, ministerul german al Apărării a confirmat informațiile.

Confruntată cu îmbătrânirea populației și o penurie în creștere de forță de muncă, Germania este pe punctul de a adopta o lege asupra imigrației pentru a facilita recrutarea de angajați extracomunitari.