Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a lansat atacuri și ironii la adresa președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, pe tema suspendării pedepselor ca urmare a deciziei CCR în cazul constituirii completurilor de cinci judecători. El sugerează că Tarcea este responsabilă de situația creată și comentează ironic că speră că aceasta nu-și va anunța demisia de onoare.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Așteptăm să vedem ce ne va spune președinta ICCJ despre suspendarea executării pedepselor pentru Udrea, Bica, Șova....etc...etc, suspendare dispusă de către instanțele de judecată în urmă deciziei CCR privind nelegalitatea constituirii completelor de 5 judecători? PS: Sper să ne spună că procesele vor fi rejudecate cu respectarea legii; Sper să "nu ne spună" că își da demisia "de onoare"!”, a scris pe Facebook, ministrul Justiției.

Duminică, într-o intervenție la Antena 3, întrebat dacă în opinia sa fosta șefă a Înaltei Curți Livia Stanciu, în prezent judecător la CCR, și actuala președintă a Instanței Supreme, Cristian Tarcea, ar trebui să își piardă funcțiile, Tudorel Toader a comentat că fiecare este responsabil de acțiunile sale, în limitele Constituției. El a mai spus că exclude varianta în care a fost vorba despre o eroare de interpretare a legii în alcătuirea completurilor de cinci judecători, ci a fost ”o sfidare”.

Decizia Curții Constituționale privind completurile de 5 judecători de la instanța supremă a făcut ca mai mulți avocați ai persoanelor condamnate să depună contestaţii în anulare a sentinţelor. Până acum au fost date decizii de suspendare a executării pedepselor pentru fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, fostul senator și ministru al Marilor Proiecte Dan Șova, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, fostul ministru al Energiei Constantin Niță, fostul procuror-șef DIICOT Alina Bica, fostul șef ANAF Șerban Pop, Tudor Breazu și omul de afaceri Horia Simu. Toți au fost eliberați din închisoare.