O instanţă judiciară din Costa Rica a decis, luni la prânz (luni seară, ora României), eliberarea din arest preventiv a Elenei Udrea şi a Alinei Bica, afirmă surse oficiale citate de presa locală, potrivit Mediafax.

Elena Udrea (foto arhiva)Foto: Agerpres

Avocatul Elenei Udrea şi Alinei Bica depusese vineri o cerere de eliberare la Tribunalul Penal din districtul Pavas, situat la periferia oraşului San Jose.

Biroul pentru Evaluare Tehnică şi Relaţii Internaţionale (OATRI) din cadrul Ministerului Public din Costa Rica a prezentat documente oficiale prin care se arată că România a anulat solicitarea de extrădare.

În acest context, instanţa judiciară a decis luni eliberarea din arest preventiv a Elenei Udrea şi a Alinei Bica, informează site-ul de ştiri AmeliaRueda.com.

Elena Udrea și Alina Bica erau în detenţie preventivă în Costa Rica din 3 octombrie, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României. Magistrații Tribunalului București au revocat, vineri, solicitarea de extrădare pentru Elena Udrea și Alina Bica din Costa Rica, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) de suspendare a executării pedepsei.

Reprezentanții Tribunalului București au precizat, pentru Mediafax, că au fost retrase cererile de extrădare pentru fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea și pentru fostul procuror-șef DIICOT Alina Bica din Costa Rica, în baza Articolului 67 din Legea 302 privind cooperarea internațională în materie penală, acestea fiind procedurile având în vedere hotărârea de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Avocatul Elenei Udrea a declarat, luni seară, la România TV, că Elena Udrea va fi eliberată și-și va petrece sărbătorile alături de familie.

"Eu am vorbit cu avocata din Costa Rica care mi-a comunicat cam aceleași informații. Ministerul Public din Costa Rica a fost informat de Ministerul din România faptul că s-au emis documentele de retragere ale solicitării de extrădare. Acum, este o chestiune de ore, minute, până când totul se va pronunța. Atunci se va întâmpla lucrul pe care l-a dorit: să-și petreacă sărbătorile alături de familie și fetiță", a spus Veronel Rădulescu, la România Tv.

Apărătorul în instanță al Elenei Udrea a menționat că aceasta se va întoarce în România, imediat ce va rezolva problema cu pașaportul.