Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că a semnat documentele pentru eliberarea fostului ministru al Dezvoltării Elena Udrea şi a fostului procuror-șef DIICOT Alina Bica, aflate în detenţie în Costa Rica, pentru că "aşa spune legea" și dacă nu ar fi făcut-o, ar fi fost "un abuz pe faţă".

Udrea si Bica in Costa RicaFoto: Facebook / Narcis Vlad Barbu

"Cum de ce? Pentru că aşa spune legea. Pentru că tribunalul de executare din Capitală a stabilit, prin decizie, prin încheiere, că nu mai avem motive, cel puţin pe moment, că se suspendă, cum a spus Înalta Curte, executarea. Eu, ca ministru, ce puteam să fac? Să nu semnez documentele prin care pun în aplicare hotărârea Instanţei supreme şi a tribunalului de executare?", a declarat Tudorel Toader duminică seară, la Antena 3.

El a susținut că nu a făcut decât să îndeplinească o obligaţie legală și că dacă nu ar fi semnat ar fi fost "un abuz pe față".

"Gândiţi-vă ce mi-ar fi zis mie românii, în general, că Înalta Curte spune că se suspendă (...), tribunalul de executare zice că se suspendă şi ministrul Justiţiei <>. Ăla era un abuz pe faţă", a mai spus ministrul Justiţiei.

El a precizat că a semnat documentele sâmbătă, susținând că nu avea cum să amâne, pentru că este vorba despre o procedură în curs, iar astfel de decizii se iau imediat.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis joi suspendarea executării pedepsei în cazul fostei şefe a DIICOT Alina Bica, în dosarul în care a fost judecată pentru favorizarea făptuitorului şi condamnată la patru ani de închisoare.

De asemenea, instanța supremă a suspendat executarea pedepsei în cazul Elenei Udrea, în dosarul "Gala Bute", în care a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu.

Deciziile instanţelor sunt consecinţa hotărârii CCR prin care constituirea completurilor de 5 judecători de la instanţa supremă a fost declarată nelegală.

Udrea şi Bica se află în detenţie în Costa Rica din 3 octombrie.

Tribunalul București a retras cererile de extrădare pentru fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea și pentru fostul procuror-șef DIICOT Alina Bica din Costa Rica, în baza articolului 67 din legea 302 privind cooperarea internațională în materie penală, acestea fiind procedurile având în vedere hotărârea de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, declara, sâmbătă, că fostul ministru al Dezvoltării va fi eliberat probabil luni din arestul din Costa Rica, având în vedere că Tudorel Toader a semnat sâmbătă toate actele necesare.