​Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, duminică, întrebat dacă judecătorul CCR Livia Stanciu și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristian Tarcea, ar trebui să rămână în funcții având în vedere că ar fi încălcat legea în alcătuirea completurilor de judecători, că fiecare răspunde în limita abaterilor sau faptelor comise.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

”Este regretabil ce se întâmplă, faptul că atâtea hotărări (din 2014 până acum- n.red), unele dintre ele de rezonanță socială, vor fi supuse procedurii de revizuire și se suspendă executarea lor. Constituirea completelor e de ordine publică, e lovită de nulitate absolută, nu poți spune să rămână condamnat, deși l-a condamnat un complet nelegal constituit, pentru că e nedrept”, a comentat Toader, într-o intervenție la Antena 3.

El a invocat art 16 din Constituție, precizând că fiecare răspunde pentru abaterile comise.

”De principiu, sigur, fiecare trebuie să răspundă în limita abaterilor sau faptelor pe care le-a comis. Ele sunt și mai grave când sunt comise pentru a încălca drepturile și libertățile cuiva. Ministrul Justiției, indiferent cum se cheamă, el nu face anchetă, de aceea s-a constituit acea secție specială, iar orice român care nu e mulțumit de activitatea unui magistrat nu are decât să se adreseze Inspecției Judiciare”, a mai completat el

Tudorel Toader a spus că exclude o eroare în interpretarea legii pentru constituirea completurilor, fiind vorba despre o ”sfidare”. ”Suntem în zile de sărbătoare...N-aș vorbi despe eroare, la nivelul ăla (al judecătorilor de la Înalta Curte). Eroarea este exclusă, a fost o evidentă sfidare”, a declarat el.