La nivel național au fost confiscați peste 9.500 de brazi tăiați și comercializați în mod ilegal. De cele mai multe ori, pomii de Crăciun au fost tăiați din pepiniere silvice sau ocoale silvice private și ulterior vânduți atât în piețe cât și în centre comerciale mari, scrie Mediafax.

Brazi pentru SarbatoriFoto: Romsilva

Polițiștii și inspectorii silvici au controlat, în ultima lună, 755 de piețe și în 426 de locații din fondul forestier național.

"Am desfășurat peste 4.000 de controale și acțiuni, au fost constatate peste 570 de infracțiuni, peste 300 la Codul Silvic, am aplicat peste 10.800 de sancțiuni contravenționale în valoare de 6,5 milioane lei. Mai mult de 1.300 de vizat încălcări ale legislației silvice. S-au confiscat peste 9.500 de pomi de Crăciun și mai mult de 5.000 de kilograme de cetină sau coronițe din brad. Toate aceste bunuri s-au predat ocoalelor silvice care le valorifică în marea lor majoritate prin donații", a declarat comisar șef Mihai Marius, directorul adjunct al Direcției de Ordine Publică din cadrul IGPR.

Polițiștii au confiscat și aproape 5.000 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 1.351.000 de lei. Valoarea totală a brazilor confiscați s-a ridicat la suma de 486.000 de lei, pe lângă aceștia fiind reținute 63 de ferăstraie mecanice, 50 de topoare/securi, 15 autoturisme și 40 de căruțe folosite la furturi.

"Cea mai întâlnită modalitate de comitere a faptei a fost tăierea în mod ilegal din amenajări silvice din păduri și apoi transportul către diferite persoane fizice sau comercianți care au acceptat să comercializeze fără documente legale. Pot să spun că fenomenul s-a manifestat pe tot întreg teritoriul național, bazinele cu interes silvic cele mai mari sunt în zonele de munte, Suceava, Argeș, Dolj ", a declarat comisar șef Mihai Marius, directorul adjunct al Direcției de Ordine Publică din cadrul IGPR.

Una dintre capturile cele mai mari mari s-a înregistrat însă în Capitală. "Acum mai bine de o săptămână colegii mei de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București au efectuat un control la un operator economic și au identificat peste 600 de pomi de Crăciun care aveau proveniență parțial legală. Documentele nu erau întocmite corect, operatorul economic a primit pomii de Crăciun fără a respecta legislația. În județul Dolj am avut 250 de brazi confiscați de la un comerciant cu magazin de cartier", a mai spus comisarul șef Mihai Marius.