Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a sugerat vineri, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că firmele străine și-ar putea strânge lucrurile și ar putea pleca din România ca urmare a măsurilor fiscale anunțate de guvern, ceea ce va duce la pierderea unor locuri de muncă.

Klaus Iohannis și Sebastian KurzFoto: Presedintia Romaniei

El a precizat că nu își face griji în privința firmelor din țara sa și nici nu le poate spune ce să facă, dar este îngrijorat pentru mediul economic românesc pentru că a văzut deja ce s-a întâmplat cu bursa.

”Ca să fiu cinstit, nu-mi fac griji pentru firmele austriece. Ar putea să-și strângă lucrurile să plece, dar nu-mi fac griji pentru firmele austriece. Dacă e să-mi fac griji, mi-aș face pentru mediul economic românesc, pentru România ca mediu de investiții. De la anunțarea acestor idei înțeleg că s-au întâmplat lucruri la bursă. Lucrurile au evoluat într-o anumită direcție. S-au retras investitori. Retragerea de investitori străini înseamnă și pierderi de locuri de muncă. Anumite modalități de stabilire a impozitelor influențează prețurile finale la consumatori. Dacă cineva vrea să se gândească la binele mediului economic, ar trebui să se gândească la niște măsuri care nu doar sună bine, nu să se ajungă în finalul zilei ca oamenii să nu-și permită niște prețuri”, a spus Kurz, întrebat cum comentează măsurile fiscale anunțate de guvernul de la București.

Oficialul a completat că totul depinde de ce va hotărî Guvernul și Parlamentul român.

La insistențele presei, el a adăugat însă că nu poate vorbi în numele firmelor din țara sa. ”Nu sunt firme cărora guvernul austriac să le spună ce să facă. Sunt firme libere, pe piața liberă și decid singure ce să facă. Nu sunt legate de o anumită țară, dar o politică atrăgătoare întotdeauna atrage investițiile. (...) Nu e ceva ce decid eu .Eu mă gândesc la oamenii care ar risca să își piardă sursele de venit. Este bine ca decizia să aibă în vedere ce se întâmplă la sfârșitul zilei”, a comentat el.

Iohannis: „Dacă apar pe nepusă masă măsuri cu impact în economie, mulți investitori vor sta să se gândească dacă să continue”

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a criticat lipsa de transparență a Guvernului și a unui dialog cu mediul de afaceri.

„Atractivitatea pentru investitori crește sau scade în funcție de atractivitatea mediului ecomic. Dacă apar pe nepusă masă, cu o săptămână înainte de sfârșitul anului, măsuri cu impact în economie, mulți investitori vor sta să se gândească dacă să continue. E foarte păcat că nu se înțelege la nivel guvernamental acest lucru, pentru că avem un potențial mare”, a spus președintele.

Sebastian Kurz a susținut o conferință de presă cu președintele Klaus Iohannis, la finalul discuțiilor pe care cei doi le-au avut vineri la Palatul Cotroceni.