Separatiștii catalani au încercat să blocheze vineri autostrada, într-o mișcare de protest față de premierul spaniol Pedor Sanchez care a venit în Barcelona pentru o ședință a guvernului, într-o încercare de reconciliere. Poliția a intervenit și a îndepărtat protestatarii de pe șosea, scrie Reuters. În același timp, MAE avertizează românii care călătoresc în Spania că a fost convocată o grevă feroviară la nivel național, iar circulația rutieră este afectată de manifestațiile din Barcelona.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zeci de protestatari, unii purtând veste reflectorizante, au luat cu asalt autostrada AP 7, care face legătura cu coasta mediteraneană a peninsulei iberice, în timp ce alte șosele au fost blocate cu camioane. În jur de 40 de drumuri au fost afectate de proteste, relatează Reuters, citând presa locală. Protestatarii au stat cu mâinile ridicate în timp ce forțele de ordine au început să-i îndepărteze de pe autostradă.

Un bărbat a fost arestat în centrul capitalei catalane, întrucât purta material care ar fi putut fi utilizat pentru un dispozitiv explozibil, a precizat poliția locală, pe twitter.

La mai bine de un an de la referendumul ilegal prin care s-a decis ruperea de Spania, regiunea bogată de la nord-estul peninsulei iberice, cu o populație de 7.5 milioane de locuitori, este încă divizată.

Decizia premierului Sanchez de a veni în Barcelona este atât o încercare de a găsit o soluție față de curentul care reclamă independența totală cât și o strategie prin care dorește să asigure supraviețuirea politică a guvernului său minoritar cu ajutorul forțelor politice regionale pro-independență, oferindu-le acestora promisiunea unei anumite autonomii.

Sute de protestatari s-au adunat în fața clădirii istorice datând din secolul al 14 lea în care se ținea ședința de guvern. Joi noaptea, Sanchez s-a întâlnit cu liderul guvernului regional pro-independență Quim Torra, convenind aprofundarea dialogului pentru a găsi o soluție politică.

Nouă lideri separatiști aflați în închisoare au îndemnat lumea să iasă în stradă pentru proteste pașnice față de premierul spaniol.