Ion Iliescu, inculpat în dosarul Revoluției pentru infracțiuni contra umanității / Parchetul general invocă „accederea la puterea politică a unui grup preconstituit”

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 21 decembrie 2018, 11:41 Actualitate | Esenţial


Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus și Emil (Cico) Dumitrescu au fost inculpați în dosarul Revoluției, sub acuzația de infracțiuni contra umanității, a anunțat vineri Parchetul General.

„Prin ordonanţa din 18.12.2018, procurorii din cadrul Secției parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul penal intitulat generic „Revoluţia Română din decembrie 1989”, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Ion Iliescu (membru și președinte al C.F.S.N.), Gelu Voican Voiculescu (membru C.F.S.N. și fost vice prim-ministru al Guvernului României), Iosif Rus (fost comandant al Aviației Militare) și Emil (Cico) Dumitrescu (fost membru CFSN), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor contra umanităţii prev. de art. 439 lit. a, g, i şi k C.p„, potrivit sursei citate.

Cercetările efectuate de procurori „au vizat stabilirea situației de fapt în ceea ce privește exercitarea directă a prerogativelor puterii de stat și a luării deciziilor cu caracter politic și militar de către grupul de decizie politico-militară al Consiliului Frontului Salvării Naționale ( C.F.S.N.), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar și numit ministru al apărării) și Gelu Voican Voiculescu”.

Din probatoriu a rezultat că „întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia”.

„Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român”, afirmă Parchetul General.

Pentru atingerea acestor scopuri, începând cu seara zilei de 22 decembrie, „ar fi fost lansată o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea C.F.S.N.), acceptată şi asumată de factorii decizionali ai C.F.S.N.”.

Din Consiliul Militar Superior au făcut parte general locotenent Atanasie Victor Stănculescu, general de armată Nicolae Militaru şi şefi de direcţii militare. La rândul lor, cei patru inculpaţi ar fi participat în mod direct la exercitarea de diversiuni şi dezinformări.

Care sunt acuzațiile procurorilor:
 • prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.. În acest context, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe.
 • Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22 decembrie, un număr de 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00).
 • aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.
Probatoriul administrat în cauză relevă, potrivit Parchetului, că Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor.

De ce este acuzat Iosif Rus
 • Acesta, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23 decembrie, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane.
 • În 23 decembrie 1989 acesta a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane, mai arată Parchetul.
De ce este acuzat Emil (Cico) Dumitrescu
 • prin apariţiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum şi prin activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 – 30 decembrie 1989.
 • Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane şi ar fi generat o stare de pericol pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile de pe întregul teritoriu al României.
Punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7993 vizualizari

 • +10 (14 voturi)    
  Va contesta (Vineri, 21 decembrie 2018, 12:59)

  Kosmos [utilizator]

  Completul de judecatori si va fi eliberat ca Bica sau Udrea..
 • +20 (20 voturi)    
  Sanatate multa, crimin...tovarase! (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:02)

  omezu [utilizator]

  Sper sa prinzi 2020 sa-ti vezi partidul plin de mafioti facut tandari, apoi sa prinzi ziua cand judecatorii iti vor spune ca esti VINOVAT! Asa trebuie sa apari in toate manualele de istorie: Vinovat pentru crime impotriva umanitatii. Macar o rana din alea multe sa i se vindece si tarii asteia!
 • +4 (10 voturi)    
  Nemernicul asta (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:02)

  Kosmos [utilizator]

  Este raspunzator si pt ''accidentul'' de la Balotesti si cel al avionului cu Ian Perry . I namble cazusi pilotul Jurcovan a fost de sacrificiu iar in 1995 a fost elimintata restul familiei care cauta dreptate in Justitie
 • +7 (11 voturi)    
  Asa ne comemoram si razbunam noi mortii (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:02)

  ww [utilizator]

  Cei care au urmarit problema, au observat probabil ca, anual, in zilele din decembrie in care Romania comemoreaza evenimentele din 1989, Parchetul apare invariabil cu comunicate impresionante, pentru a ne arata ca lucreaza intens la dosare. Mostenirea lui Dan Voinea trebuie dusa mai departe.

  Curiosii se pot intreba: oare cum se face ca tortionarii si satrapii acestui popor (incepand cu luminatul si blandul domn strain care, in 1907, a tras cu tunurile in taranii nemultumiti de exlpoatarea arendasilor ///, continuand cu bestiile comuniste, si pana la urmasii lor care ne-au rupt consecvent oasele in ultimii 30 de ani) nu ajung niciodata sa plateasca pentru faptele lor?
 • +17 (19 voturi)    
  A fost dispusă arestarea preventivă a inculpaților (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:03)

  hic sunt leones [utilizator]

  ca măsură asiguratorie?
  A fost cerută judecarea cu celeritate sporită (am folosit cei doi termeni pentru a sublinia necesitatea unei judecări cât mai rapide, din cauza vârstei înaintate a inculpaților care, dacă sunt găsiți vinovați, trebuie să mai trăiască suficient de mult încât să simtă - prin intermediul pedepselor - gravitatea faptelor lor)?
  • +2 (2 voturi)    
   deocamdata nu (Vineri, 21 decembrie 2018, 15:33)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   asteapta pana la primul termen de judecata!
 • +18 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:08)

  [anonim]

 • +18 (20 voturi)    
  Va urma? (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:14)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Așteptăm ca și cetățenii DracNea Liviu, Dan Carmen și șefii Jandarmeriei care au ordonat molestarea și gazarea a miii de protestanți pașnici în august sa fie acuzati și judecați pentru CRIME impotriva umanitatii.
 • +11 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:27)

  qwerasdf [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   Importanta e si lovitura coasei (Vineri, 21 decembrie 2018, 14:09)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   macar scapam de ranjetul lui de jegos ordinar.
   Ce te faci insa cu cei scoliti de el.
 • +10 (14 voturi)    
  Praf in ochi. (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:37)

  Marionette [utilizator]

  In Romania nu exista justitie. Aparatul de justitie trebuie resetat de la zero. La fel si militienii. Cu DNA-ul decapitat cine e atat de prost sa creada ca ucigasul Iliescu va primi un proces corect (care ar fi trebuit sa se termine cu incarcerarea lui si in final ca si tortionarul acela sa sfarseasca in inchisoare)?
  Justitia nu mai exista. Este acum un aparat de represiune pe bani. Bagi banul iei o pedeapsa mai usoara, chiar daca esti nevinovat. Nu bagi banul, ajungi la inchisoare. Aparat de represiune cu tonomat. Asta e Justitia Romana in acest moment. Putere in stat separata de cea politica... Pffffff! Bulshit. Somalia este tinutul legii fata de Romania acum.
  • +4 (4 voturi)    
   Ai dreptate (Vineri, 21 decembrie 2018, 14:17)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Din pacate asta este realitatea cam peste tot in lume:

   Recent, milionar John Broadhust si-a omorat prietena (26 de ani): "40 separate injuries, including serious internal trauma, a fractured eye socket and facial wounds, and was bleeding heavily" si a fost condamnat 3 ani si opt luni.

   https://www.independent.co.uk/news/uk/crime/rough-sex-death-millionaire-john-broadhurst-murder-natalie-connolly-case-sentence-prison-jail-term-a8689366.html

   Miliardarul pedofil Epstein a scapat cu 13 luni desi are peste 80 de victime (minori 12-16 ani) deja identificate si cu marturii privind un numar de sute de victime (majoritatea copii din medii sarace).

   "While Epstein could have faced up to life in prison, prosecutors lowered the sentence in exchange for him providing unspecified information to federal investigators. He ended up serving just 13 months in the private wing of the county jail."

   https://nypost.com/2018/12/20/billionaire-pedophile-jeffrey-epstein-settles-another-lawsuit/

   Pe Epstein nu il pot atinge mai mult decat atat pentru ca este conectat foarte serios, de fapt au stins procesul ca sa nu ajuna prea departe.

   Sa mai zicem de Berlusconi?
  • +2 (2 voturi)    
   Ai dreptate (Vineri, 21 decembrie 2018, 14:17)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Din pacate asta este realitatea cam peste tot in lume:

   Recent, milionar John Broadhust si-a omorat prietena (26 de ani): "40 separate injuries, including serious internal trauma, a fractured eye socket and facial wounds, and was bleeding heavily" si a fost condamnat 3 ani si opt luni.

   https://www.independent.co.uk/news/uk/crime/rough-sex-death-millionaire-john-broadhurst-murder-natalie-connolly-case-sentence-prison-jail-term-a8689366.html

   Miliardarul pedofil Epstein a scapat cu 13 luni desi are peste 80 de victime (minori 12-16 ani) deja identificate si cu marturii privind un numar de sute de victime (majoritatea copii din medii sarace).

   "While Epstein could have faced up to life in prison, prosecutors lowered the sentence in exchange for him providing unspecified information to federal investigators. He ended up serving just 13 months in the private wing of the county jail."

   https://nypost.com/2018/12/20/billionaire-pedophile-jeffrey-epstein-settles-another-lawsuit/

   Pe Epstein nu il pot atinge mai mult decat atat pentru ca este conectat foarte serios, de fapt au stins procesul ca sa nu ajuna prea departe.

   Sa mai zicem de Berlusconi?
  • +4 (4 voturi)    
   Intre timp (Vineri, 21 decembrie 2018, 14:31)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Aaron Swartz - activist - daca nu stiti de el, cititi va rog, a fost condamnat pentru ca a accesat articole si documente academice JSTOR.

   Aceste articole sunt rodul muncii universitare, finantate de la buget si care nu sunt secrete industriale sau de stat. Teoretic ele sunt publice, doar ca unii construiesc business prin ingradirea acessului la ele.

   Condamnat la 35 de ani inchisoare si amenda 1 milion de dolari, s-a sinucis in inchisoare.
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Vineri, 21 decembrie 2018, 17:38)

   tarabost [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   in Somalia, oamenii care detin arme de foc sunt egali si isi poarta respect reciproc.
 • +19 (21 voturi)    
  Stim cu totii ca a fost lovitura de stat (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:39)

  Vinceroy [utilizator]

  S-a schimbat conducerea PCR cu esaloanele 2-3 din partid, e mecanism natural in orice Partid Comunist...
  Doar de aia suferim acum, la 29 ani dupa lovitura de stat, suntem condusi de aceiasi si de progeniturile lor.
  Pe Iliescu l-au adus baietii cu geci si masini negre escortat pe usa din spate de la C.C., ca un actor care intra pe scena, asa de mult a "luptat" el la revolutie...
  Au semanat panica la TV (cu tot cu dobitocul ala de redactor/sef TVR ce era, tot mebru PCR si el, actionand la ordine) cu "Teroristii", s-a alarmat populatia, apoi au dat arme pe "buletin" unor civili si au tras ca prostii unii in altii.
  Intre timp se facea rocada de putere in spate.
  Certificatele de revolutionar se dadeau dupa "revolutie" de catre Dan Iosif (alt mare "Revolutionar") numai celor care se inscriau in FSN. Puteai sa nu fi participat la "revolutie", daca te inscriai in FSN, primeai si certificatul.
  E timpul sa se spuna aceste lucruri, macar in cartile de istorie sa ramana, ca vinovatii au murit linistiti si bucurosi ca le-a iesit lovitura de stat.
  Asteptam in continuare adevarata revolutie, daca va mai veni vreodata...
  • +2 (2 voturi)    
   Aidoma in urss (Vineri, 21 decembrie 2018, 14:10)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   murea unul, "natural", se ucideau prin sinucidere cativa aparacici, apoi de la capat.
  • +2 (2 voturi)    
   s-a terminat cu revolutiile (Vineri, 21 decembrie 2018, 21:02)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   cel putin cum a fost in istoria moderna revolutia franceza sau, de ce nu, revolutie din octombrie.

   Este imposibil acum, toate miscarile politice au adus o schimbare a unor bucati din conducere/nomeclatura, o schimbare de directie politica (chiar si in Romania post decembrista) si cam atat (revolutia araba, revolutiile din estul europei, etc).

   E timpul sa ne schimbam noi, poate facem asta ca observam ca am facut cativa pasi inapoi din 2008 incoace, poate ne luam avant.

   Lasand gluma la o parte, mi-e si frica sa imi imaginez cum va fi schimbarea urmatoare, in momentul in care puterea natiunilor ( a statelor, a economiilor, armatelor, grupurilor de interese ) nu mai este reflectate de numar de membrii ci de alti factori (tehnologici si apoi de resurse).

   E momentul sa ne desteptam, sa incepem sa incercam sa intelegem ce se intampla, sa incetam sa fim partizani idioti, fara a cauta mai multe puncte de vedere.

   Asta fara legatura cu puciul din '89 cand presedintele de atunci Nicolae Ceausescu a fost asasinat pentru bani de cei care alcatuiau aparatul de opresiune.

   Eu as fi vrut sa urmaresc seria de interviuri (Netflix probabil) cu Ceausescu, care ar fi povestit despre generalii care conduc astazi Romania.
 • +4 (6 voturi)    
  Iluzii (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:54)

  JustinCase [utilizator]

  Cat timp organizatia mafiota N'dragnetta este la butoane, nimeni nu se va atinge de criminalul asta.
 • -5 (5 voturi)    
  Werner joaca cu manta Iliescu... (Vineri, 21 decembrie 2018, 14:00)

  demaGOGU [utilizator]

  ...ptr a lovi in... "Julien" Ciolos.

  nimic nou pe frontul de Est: intaietatea asupra teritoriului cunoscut candva sub numele Romania este disputata de USA+UK(gruparea Dragnea), Germania (KWJ) si Franta (D. Ciolos)

  e un razboi de "atritie" dus pana la emigrarea/disparitia fizica a ultimului roman.

  ca de atatea ori in istorie, romanii sunt nevoiti sa faca o echilibristica (aproape) imposibila ptr a supravietui intereselor conflictuale ale acestui triunghi.
 • +2 (2 voturi)    
  ILIESCU va muri de batranete (Vineri, 21 decembrie 2018, 14:24)

  elysyum [utilizator]

  Deoarece vulpoi politic fiind a stiut sa-si joace cartea politica si a viitorului si el si ciorditorul ex parnaias Nascase ne au bagat in NATO...pt asta vor fi lasati in pace in libertate pana la adanci batraneti....
  Restul e circ si campanie electorala inceputa mai devreme....
  • 0 (0 voturi)    
   Matusalem (Duminică, 23 decembrie 2018, 2:46)

   isus si hristos [utilizator] i-a raspuns lui elysyum

   Ion Iliescu e nemuritor!
 • +5 (7 voturi)    
  Am avut ocazia (Vineri, 21 decembrie 2018, 15:42)

  Observatory [utilizator]

  sa îl cunosc personal pe acest personaj:
  Atunci când a făcut marele salt de la UTC la PCR, un “ congres” tip sovietic / comunist.
  Cel mai iubit l-a avansat ca membru al CC al PCR.
  Era tânăr , dar nu frumos, are gene tziganesti in mod sigur ....și dădea târcoale, pe atunci o speranța a baletului Operei:Magdalenei Popa, doar târcoale ...

  Nimeni nu poate nega: A fost promovat de Cizmarul Bâlbâit ,culmea ironiei sa-i dea in cap mai târziu,

  In ‘89, totul a fost bine orchestrat de “pricepuții” de la Moscova.
  Niculaie a refuzat propunerea pacifista a lui Gorbaciov sa se retragă , nu a durat mult și rezultatul îl știți ....
  Departe de fi oficial, este doar o părere umila , intr-un moment istoric , care trebuia sa schimbe comunismul macazul....
  A mers relativ bine in multe tari est europene, dar nu la noi :
  au schimbat un dictator cu un fost protejat al dictatorului, la fel de comunist ca primul.
  Rezultatul este ca asta-i avem tot comunism, doar numele s-a schimbat !
 • +1 (1 vot)    
  HOTNEWS (Vineri, 21 decembrie 2018, 15:50)

  dincannes [utilizator]

  Acum 2, 3 zile comentam cit de lamentabila a fost Antena 3, aparindu-l pe acest domn Iliescu, (URMARIT PENTRU GENOCID), ce-l criticase pe iubitul Dragnea, si al sau guvern, cu ocazia unui interviu, pentru francezi.
  O scapare din partea dumneavoastra; n-ati publicat comentariul meu !

  Imi aduceti aminte de perioada in care domnul Tapalaga impartea numai dreptatea lui !
 • -3 (3 voturi)    
  Automatic Teller Machine (Vineri, 21 decembrie 2018, 16:13)

  aresul [utilizator]

  La sfarsitul anilor '80, pe fondul coruperii castei conducatoare sovietice, sultanii financiari ai lumii si-au extins imperiul in cateva regiuni ale globului. In Romania (Eurpoa Centrala), in ziua capturarii familiei Ceausescu, la Bucuresti a aterizat bancomatul revolutiilor, unde a luat legatura cu Silviu Brucan pentru a inspecta stadiul lucrarilor, lucrari ce au decurs conform graficului: mercenarii angajati (teroristii-insurgenti) din spatiul sovietic (probabil Georgia) si-au facut treaba, tradatorii si agentii de asemenea, iar casta conducatoare inlocuita. Daca facem abstractie de militarii si civilii ucisi de insurgenti sau confuzie, pe scurt, cam asta este tot dosarul ,,revolutiei".
  Este un lucru imbucurator faptul ca procurorii Parchetului General s-au hotarat sa nu ne mai insulte inteligenta invocand totusi lovitura de stat. Drept apreciere, oferim intelegere pentru personajele facute scapate.
 • +2 (2 voturi)    
  in sfarsit !!!! (Vineri, 21 decembrie 2018, 23:36)

  stefan2008 [utilizator]

  Sa traiasca toti si sa ajunga la condamnare definitiva! La muuulti ani!
 • 0 (0 voturi)    
  adica a unui grup mafiot, criminal (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 1:04)

  Coco Whistle [utilizator]

  iar acesti premianti nu numai ca au ocupat functii inalte in stat dar locuiesc linistiti in primaverii aparati de securitate si alte cercuri oculte. dupa 29 ani stam si ne uitam ca prostii la ce a ramas din mamaliga explodata, mai asistatilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Iliescu (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 8:52)

  isus si hristos [utilizator]

  De ce doar astia sint acuzati, pe fostul Premier, Petrica Neulander (Roman - ce nume isi putea lua, mai bun, decat asta?! ;p ), Dumnealui n-a participat, la genocid, impreuna cu aia?! Cat de repede se uita... dar na', probabil acei judecatori nu vor sa fie supusi la cazne, c-or mai zice unii ca sint impotriva evreilor! :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by