Cancelarul Austriei, gata să predea ștafeta președinției UE la București
Sebastian Kurz va fi primit la Palatul Cotroceni, la ora 12.15, de președintele Klaus Iohannis.
Vor urma convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale în Sala de Consiliu, iar la 13.20 sunt programate declarații de presă comune.
Cei doi au mai discutat recent despre preluarea președinției UE de către România, în marja ultimului summit european de la Bruxelles, de săptămâna trecută.
Cancelarul Austriei se va întâlni și cu premierul Viorica Dăncilă.
România va prelua președinția Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, pentru un mandat de șase luni, într-o perioadă extrem de dificilă în care vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European și ar urma să aibă loc ieșirea oficială din UE a Marii Britanii (29 martie).
Dincolo de climatul european complicat, tensiunile politice de la București au dus la o întreagă dispută între președinte și guvern pe tema președinției, Iohannis acuzând inițial Palatul Victoria că nu este pregătit să asigure mandatul României. Între timp, ministrul pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a fost înlocuit cu George Ciamba.
În replică la criticile dure ale președintelui, liderul partidului de guvernământ Liviu Dragnea a lansat duminică, la Consiliul Național al PSD, ipoteza ca, în primele zile de ianuarie, PSD să facă demersuri pentru punerea sub acuzare a președintelui pentru înaltă trădare, pe motiv că ar fi spus că Executivul nu e capabil să facă față președinției Consiliului UE.
De altfel, preluarea mandatului vine la finalul unui an în care acțiunile guvernului și ale Parlamentului în domeniul justiției au făcut ca oficialii de la Bruxelles să își exprime în repetate rânduri îngrijorarea față de statul de drept și regresele făcute de București în lupta anticorupție.
A fost anul în care România a avut cel mai negativ raport MCV de la aderarea la UE. În plus, Parlamentul European a reacționat și el printr-o rezoluție în care critica guvernul inclusiv pentru intervenția asupra protestatarilor din 10 august.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
de nu o sa ne dea astia afara cu un sut in dos dupa domnia psd... mare lucru!
adica parlvramentului si pcr-ului, scuzati psd-ului
Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
Mandatul austriac, potrivit analistilor de la Bruxelles, se termina cu rezultate numite "mixte", in clar Austria nu a reusit sa obtina mare lucru dar a gestionat corect dosarele in curs.
Un minim e ca Romania sa faca la fel, mai ales ca va fi ajutata de Comisia UE, elita europeista neavand nici un interes in a sabota presedintia UE exact cand e mai multa nevoie de unitate europeana.
Timp de 6 luni Bucurestiul va fi capitala "de facto" a Europei, vom avea aici mii de functionari, diplomati si politicieni occidentali in sute de reuniuni importante pentru viitorul UE.
Minimul este sa le asiguram deja o logistica impecabila si o primire cat mai amabila, sa se simta bine in Romania.
Apoi sa "miscam" dosarele europene cu stilul diplomatiei noastre care mai intotdeauna incearca sa impace "capra cu varza", noi fiind aproape natural "impaciuitori" si dispusi la compromisuri.
Mare lucru ar fi sa putem "inchide" vreo cateva dosare aflate in dezbatere, ar fi foarte apreciat, nu toate presedintiile reusesc asta.
Laude ne-ar aduce si gestionarea cu tact a Brexitului (avem relatii excelente cu UK la nivel de servicii, familie regala, diplomatie).
Cu totul exceptional ar fi sa reusim a pune pe agenda europeana probleme de interes strategic pt noi ca tara, fiecare presedintie incearca asa ceva dar nu iese tot timpul.
Cred ca dl Iohannis va profita de mandatul romanesc si atentia presei occidentale spre Bucuresti pentru a reafirma clar, sistematic, orientarea noastra eurofila, pro-UE si pro-NATO, atasamentul la modelul democratiei liberale. Isi poate crea un profil de "presedinte UE".
PSD si Dragnea au 6 luni ca, prin declaratii si actiuni, sa arate ca nu sunt nici anti-UE, nici pro-Putin, ca Orban Viktor.