Cu câteva zile înainte ca Româna să preia oficial președinția Consiliului UE, Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, țară care a asigurat această președinție în ultimele șase luni, face o vizită la București, unde se va întâlni cu șeful statului și cu premierul.

Sebastian KurzFoto: Agerpres/EPA

Sebastian Kurz va fi primit la Palatul Cotroceni, la ora 12.15, de președintele Klaus Iohannis.

Vor urma convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale în Sala de Consiliu, iar la 13.20 sunt programate declarații de presă comune.

Cei doi au mai discutat recent despre preluarea președinției UE de către România, în marja ultimului summit european de la Bruxelles, de săptămâna trecută.

Cancelarul Austriei se va întâlni și cu premierul Viorica Dăncilă.

România va prelua președinția Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, pentru un mandat de șase luni, într-o perioadă extrem de dificilă în care vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European și ar urma să aibă loc ieșirea oficială din UE a Marii Britanii (29 martie).

Dincolo de climatul european complicat, tensiunile politice de la București au dus la o întreagă dispută între președinte și guvern pe tema președinției, Iohannis acuzând inițial Palatul Victoria că nu este pregătit să asigure mandatul României. Între timp, ministrul pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a fost înlocuit cu George Ciamba.

În replică la criticile dure ale președintelui, liderul partidului de guvernământ Liviu Dragnea a lansat duminică, la Consiliul Național al PSD, ipoteza ca, în primele zile de ianuarie, PSD să facă demersuri pentru punerea sub acuzare a președintelui pentru înaltă trădare, pe motiv că ar fi spus că Executivul nu e capabil să facă față președinției Consiliului UE.

De altfel, preluarea mandatului vine la finalul unui an în care acțiunile guvernului și ale Parlamentului în domeniul justiției au făcut ca oficialii de la Bruxelles să își exprime în repetate rânduri îngrijorarea față de statul de drept și regresele făcute de București în lupta anticorupție.

A fost anul în care România a avut cel mai negativ raport MCV de la aderarea la UE. În plus, Parlamentul European a reacționat și el printr-o rezoluție în care critica guvernul inclusiv pentru intervenția asupra protestatarilor din 10 august.