​Un europarlamentar creștin democrat german cere socialiștilor europeni și liberalilor europeni să ia măsuri împotriva PSD și ALDE din România, după ce liderii acestor două partide românești s-au exprimat pentru o eventuală ordonanță de urgență pentru amnistierea și grațierea unor infractori.

Elmar BrokFoto: Parlamentul European

Contactat de HotNews.ro, Elmar Brok, un influent europarlamentar cu o experiență de aproape 40 de ani, a reamintit că președintele Comisiei Europene este din partea Partidului Popular European (PPE) și că a declanșat articolul 7 din Tratatul de Funcționare a UE, care prevede sancțiuni pentru încălcări ale statului de drept, împotriva guvernului Ungariei, chiar dacă partidul de guvernământ de la Budapesta, Fidesz, este membru al PPE.

„Mai întâi de toate, președintele Comisiei Europene este un creștin-democrat, membru al PPE, domnul Juncker, și el a deschis procedurile împotriva Ungariei și Poloniei. Majoritatea vastă a membrilor PPE din Parlamentul European a votat pentru declanșarea articolului 7 împotriva Ungariei, deci noi ne facem treaba. Și nu am văzut lucruri similare din partea Socialiștilor Europeni și a celor de la ALDE Party. Statul de drept este prioritatea noastră și așteptăm ca liberalii și socialiștii europeni să facă la fel” - a spus Elmar Brok.

De asemenea, europarlamentarul german, fost președinte al Comisiei de politică externă a Parlamentului European, a spus că instituția UE va relua dezbaterile asupra României, dacă Guvernul va adopta o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere.

„A fost dezbaterea din Parlamentul European despre statul de drept din România. Cred că vom relua dezbaterea la începutul Președinției române a Consiliului. Cred că dezbaterea despre Președinția română a Consiliului UE va fi dominată de o astfel de schimbare de lege în România, va fi umbrită de asta”, a mai spus Brok, referitor la faptul că premierul român, Viorica Dăncilă, este așteptat, în ianuarie 2019, să prezinte prioritățile Președinției române a Consiliului UE în Parlamentul European.