Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, la solicitarea Mediafax, că Celula de criză continuă acțiunile pentru eliberarea românului răpit în 2015, în Burkina Faso. Reacție vine după ce organizaţia teroristă Al-Qaida în Mali a anunţat, miercuri, suspendarea negocierilor pentru eliberarea a cinci ostatici, inclusiv cel român.

Iulian GhergutFoto: Twitter

"Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de informațiile apărute în mass media pe această temă. În context, reiterăm faptul că Celula de criză interinstituţională își continuă activitatea, în regim de permanenţă, pentru gestionarea situaţiei și depune toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Totodată, Celula de criză menține o colaborare permanentă cu partenerii internaţionali ai României. Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia", a explicat MAE într-un răspuns transmis Mediafax.

Reacția MAE vine în contextul în care organizaţia teroristă Al-Qaida în Mali a anunţat, miercuri, suspendarea negocierilor pentru eliberarea a cinci ostatici, inclusiv a românului răpit în anul 2015 în Burkina Faso.

Alianţa teroristă Nusrat al-Islam wal-Muslimin - considerată drept filiala din Mali a reţelei teroriste Al-Qaida - a difuzat miercuri un comunicat în care anunţă numele celor cinci ostatici pe care îi deţine, avertizând că negocierile pentru eliberarea captivilor au fost suspendate.

Cei cinci ostatici sunt Iulian G. (România), Jocelyn E. (Australia), Béatrice S. (Elveţia), Gloria Cecilia N.A. (Columbia) şi Sophie P. (Franţa), informează agenţiile de presă Al-Akhbar şi EFE.

Grupul terorist a transmis că suspendă "orice fel de comunicare" despre ostatici, pe durată nedeterminată. Organizaţia islamistă a acuzat Guvernul de la Paris "colonizator" că este "responsabil direct" de tergiversarea negocierilor. Guvernele ţărilor din care provin ostaticii au "partea lor de responsabilitate", subliniază grupul Nusrat al-Islam.