Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, aflat în penitenciar, unde execută o pedeapsă de opt ani de închisoare, a fost trimis în judecată în dosarul în care este acuzat că i-a dat mită un milion de euro fostului președinte al Camerei Deputaților Bogdan Olteanu, anunță DNA.

Sorin Ovidiu VantuFoto: Hotnews

Potrivit DNA, în perioada iulie - noiembrie 2008, Sorin Ovidiu Vântu i-a promis și i-a dat lui Olteanu Bogdan, la acea vreme președinte al Camerei Deputaților, suma de 1.000.000 de euro. De asemenea, Olteanu a beneficiat de sprijin electoral - servicii de marketing și consultanță, în schimbul promisiunii că va face demersuri pe lângă un înalt demnitar, astfel încât o anumită persoană (Liviu Mihaiu) să fie numită pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

Banii au fost remiși de către Vântu printr-un intermediar, la sediul unui partid, mai spune DNA.

Ulterior, ca urmare a demersurilor făcute de Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu a fost numit în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.

În 18 octombrie 2016, Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru trafic de influență.

Dosarul în care Vântu a fost trimis în judecată acum a fost disjuns pe motiv că, inițial, el a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, însă ulterior a revenit asupra deciziei.

În februarie 2017, Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii, instanţa dispunând şi confiscarea de la omul de afaceri a aproximativ 13 milioane de dolari.

De asemenea, Sorin Ovidiu Vântu mai are două condamnări definitive - în dosarul privind şantajarea lui Sebastian Ghiţă şi în dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa, care a plecat din ţară după prăbuşirea FNI şi apoi a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Pentru șantajarea lui Ghiță, Vântu a fost condamnat la un an de închisoare, iar pentru că l-a ajutat pe Nicolae Popa a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Vântu este în penitenciar din iulie 2016, când a fost condamnat definitiv la şase ani şi două luni de închisoare în dosarul privind devalizarea societăţii Petromservice.