Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, este cercetată disciplinar de către Inspecția Judiciară, care o acuză că a refuzat nejustificat să aplice deciziile de tragere la sorți a completurilor de 5 judecători de la instanța supremă.

Cristina TarceaFoto: Agerpres

CITEȘTE ȘI: Cristina Tarcea, despre cercetarea sa disciplinară: Mi se părea deontologic să fiu anunțată și apoi să aflu din presă

Anunțul a fost făcut miercuri de Inspecția Judiciară, care a sesizat Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide în cazul acțiunii disciplinare declanșate împotriva șefei instanței supreme.

Inspecţia Judiciară susține că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a refuzat nejustificat să îndeplinească o îndatorire de serviciu și nu a respectat dispoziţiile privind distribuirea aleatorie a cauzelor, ceea ce înseamnă abateri disciplinare.

"Inspectorii judiciari au reținut că preşedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători. (...) S-a reţinut că, prin refuzul de a implementa dispozițiile de imediată aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior menţionate, 40 de cauze de competența completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor", mai susține Inspecția Judiciară.