Asociația Autism Europa Bistrița a sesizat miercuri Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce președintele Klaus Iohannis a declarat că "nu putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre ordonanță pe amnistie și grațiere". Asociația, cea care s-a sesizat și în cazul afirmațiilor similare făcute de premierul Viorica Dăncilă, cere CNCD să îl amendeze pe șeful statului, considerând că o astfel de declarație este jignitoare pentru persoanele cu autism, pentru familiile lor și pentru cei care lucrează cu aceștia și îi stigmatizează și mai mult pe acești oameni.

Klaus Iohannis la SibiuFoto: Captura YouTube

Plângerea a fost formulată de Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa Bistrița, care solicită CNCD să îl amendeze pe șeful statului și să îl oblige să publice în mass-media un rezumat al hotărârii prin care se constatată săvârşirea contravenţiei, precum şi orice măsură necesară pentru înlăturarea consecinţelor acestei fapte.

Reprezentanta asociației părinților copiilor cu autism spune că afirmația președintelui Iohannis este jignitoare pentru persoanele cu autism, pentru familiile lor și pentru cei care lucrează cu aceștia spre binele lor și îi stigmatizează și mai mult pe acești oameni.

"Afirmația este absolut regretabilă, mai ales că vine din partea unui demnitar de cel mai înalt rang, din partea președintelui României. Un demnitar care ar trebui să-i privească și respecte pe toți cetățenii țării în mod egal și nu să îi eticheteze folosind diagnostice medicale pe post de adjective. Iar adjectivul cu conotații negative este din nou cel „rău” reprezentat de „autiști”, adică de copiii noștri, soții, părinții, frații noștri, pe care îi priviți ca fiind de condiție inferioară", mai afirmă președintele Asociației Autism Europa Bistrița.

Ea mai spune că 1 din 100 de copii se naște azi cu o tulburare din spectrul autismului, astfel că "există aproape zeci de mii de autiști (plus familiile lor), și ei tot cetățeni români, care așteaptă să fie tratați cu respect de către reprezentanții statutului român".

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți seară, că, dacă ne uităm în urmă, la ce s-a mai întâmplat cu guvernele pesediste, "nu putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre ordonanță pe amnistie și grațiere".

În urma acestor declarații, președintele Klaus Iohannis și-a cerut scuze.

"Președintele României nu a avut sub nicio formă intenția de a încălca dreptul la demnitate a persoanelor care suferă de autism. Președintele României își cere scuze dacă, în urma afirmației dumnealui, sunt persoane care s-au simțit lezate”, a transmis Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al președintelui.

În luna februarie, premierul Viorica Dăncilă i-a catalogat drept "autişti” pe cei care ar dezinforma Uniunea Europeană, spunând că aceștia "nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă". În urma acestor declarații, Viorica Dăncilă și-a cerut scuze, susținând că prin comparația făcută nu a dorit "să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului".

Declarațiile premierului au fost luate în discuție și de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a stabilit că Viorica Dăncilă nu a discriminat atunci când i-a catalogat drept "autiști" pe cei care "dezinformează" la Bruxelles. Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a făcut opinie separată, considerând că se impunea un avertisment.

CITEȘTE ȘI:Președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării crede că Iohannis ar trebui sancționat cu avertisment pentru declarațiile despre "autiști", dar el nu va propune autosesizarea