Cererea de azil politic înaintată de Elena Udrea şi Alina Bica se află în aşteptarea unei decizii, pe fondul anulării de către Tribunalul de Imigraţie din Costa Rica a unei prime rezoluţii în care solicitarea celor două a fost respinsă, relatează site-ul semanariouniversidad.com, citat de Mediafax.

Elena Udrea, la persoane urmariteFoto: Politia Romana

Informația a fost confirmată de către avocata Vanessa Leandro Reyes, care le reprezintă în acest proces pe Udrea şi pe Bica.

Acum câteva săptămâni, Comisia care oferă statutul de refugiat politic, formată din miniștrii Muncii, Securităţii și de Externe au respins cererea formulată de cele două.

Cu toate acestea, acum câteva săptămâni, după audierea unui recurs, Tribunalul Administrativ pentru Imigrări (TAI) a decis să anuleze prima hotărâre.

Potrivit lui Leandro, TAI a constatat "vicii serioase" în analiza cadrului de la primă instanță. Avocatul a menționat că există dovezi care nu au fost "corect cântărite" și că Bica şi Udrea nu au fost audiate.

Prin urmare, TAI a cerut comisiei să reexamineze cazul. Asta înseamnă că acel organism din prima instanță va emite o nouă rezoluție în care poate menține primul criteriu sau îl poate modifica. În plus, această decizie poate fi în cele din urmă atacată și poate reveni la TAI.

Avocatul româncelor a afirmat că săptămâna trecută Comisia pentru vize și azil politic a realizat o audiere cu Udrea și Bica.

"A existat deja o audiere în acest proces, în care organul de decizie stabilește dreptul la azil, adică ceea ce ele solicită, protecția pentru perioada de detenţie și acest drept protejează viața, libertatea și siguranța acestor persoane", a declarat avocata.

În timp ce are loc procesul de imigrație, se desfășoară și o procedură penală, în condițiile în care România a înaintat o cerere de extrădare pentru Udrea și Bica.

Cu toate acestea, Costa Rica nu poate să le extrădeze cele două până când nu se stabilește dacă li se acordă azil sau nu. Prin urmare, acestea rămân în arest până la clarificarea situației lor.