Procesul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASCP) Teleorman, în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, a fost din nou amânat miercuri pentru luna ianuarie. Acesta era primul termen de judecată după ce dosarul a fost repartizat noului complet.

Liviu DragneaFoto: Digi 24

La termenul de miercuri, primul după ce dosarul a fost repartizat la completul 2 penal de la instanţa supremă, liderul PSD, Liviu Dragnea, nu s-a prezentat, fiind reprezentat de unul dintre avocați.

Unul dintre avocați a cerut amânarea, iar instanța supremă a admis solicitarea. Noul termen a fost stabilit pentru 21 ianuarie 2019.

La începutul anului, la instanța supremă va avea loc o nouă tragere la sorți a completurilor de 5 judecători, astfel că este posibil ca dosarul lui Liviu Dragnea să fie repartizat unui alt complet.

Completul 2 penal, la care se află acum dosarul liderului PSD, este format din cinci judecătoare: Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera şi Rodica Aida Popa.

Pe 5 decembrie, Secţia pentru judecători a CSM a recomandat ca instanţa supremă să efectueze o nouă tragere la sorţi a completurilor de 5 pentru anul 2018, dar şi mărirea numărului acestor completuri de la 4 la 6 (3 în materie penală şi 3 în materie civilă), astfel că au fost refăcute completurile.

În 21 iunie, Înalta Curte l-a condamnat pe Liviu Dragnea la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman, care viza angajarea fictivă a două angajate - Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu apel. Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la PSD Teleorman.

DNA susţine că, în calitate de preşedinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Procurorii afirmă că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată la DGASPC Teleorman.

Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.