Victor Ponta face, pe Facebook, o paralelă a situației de acum cu cea din primăvara lui 2010, când Traian Băsescu anunța reducerile de salarii și pensii. ”Întrebarea este cine va repara de data aceasta dezastrul spre care ne ducem cu toată viteză?”, scrie fostul premier.

HotNews.roFoto: Hotnews

Postarea lui Ponta:

”Petrecerea (din păcate) nu a luat încă sfârșit - măsurile populiste și iresponsabile vor continua în 2019; nota de plată pentru români va fi și mai mare în 2020! Și minciunile guvernamentale vor continua - cât timp există acest Guvern!

Întrebarea este cine va repara, de data aceasta, dezastrul spre care ne ducem cu toată viteza? Acum nu mai există USL - acum nu se mai pregătește Guvernul Opoziției ca în 2012!

Dar întâi să explic pe înțelesul tuturor deciziile anunțate:

1. Pensiile nu se mai indexează ( conform legii) de la 1 Ianuarie - ci de la 1 Septembrie ( dacă atunci or fi bani ) / din Ianuarie până în Septembrie pensionarii vor mânca mai puțin, vor sta în frig în casă și nu vor mai cumpăra medicamente!

2. Bugetarii nu mai primesc bani pentru orele suplimentare și munca în timpul zilelor libere - deci nu mai așteptați să vină SMURD, nu mai îi certați pe medici sau profesori că nu stau peste program , nu vă mai duceți degeaba la primării sau autorități publice

3. Pilonul 2 de pensii private ( la care cotizăm toți cei mai tineri sub 46 de ani) practic se desființează - din moment ce poți să îți retragi banii oricând nu se va mai susține ca sistem / iresponsabilii de la Guvern se bucură că fac economie la ceea ce trebuiau să plătească ca și cotizație pentru bugetari - dar ne lasă pe cei mai tineri în viitor fără o șansă adevărată de a avea o pensie ( dacă ne bazăm pe Olguța și Teodorovici pentru pensia noastră înseamnă că suntem la fel de iresponsabili)/

4. Să fixezi prețul la gaze prin decizie a Guvernului mergea pe vremea lui Ceaușescu / acum suntem într-o piață europeană deschisă și nimeni nu știe care vor fi efectele / pe ruși îi doare în cot de deciziile Guvernului pentru că ei ne vor vinde doar la prețul internațional / dar în felul acesta dai o lovitură formidabilă celor doi producători interni - Romgaz șiPetrom ( la ambii Statul este acționar, de la aceștia Guvernul încasează dividende și sunt oricum printre cei mai mari plătitori de taxe și impozite la Buget )

Singură măsură posibilă și inteligență era o subvenție socială pentru prețul la gaze dată țintit acelor persoane care au venituri mici / asta era o măsură social democrată / dar noi avem un guvern de marionete !

5. Taxa pe “lăcomia bancară” este un populism sulfuros - băncile își vor recupera această pierdere de la firmele și persoanele cărora le dau credite / în plus băncile din România pot să nu mai dea împrumuturile de care Guvernul are nevoie ca să finanțeze deficitul bugetar ( circa 6 miliarde de euro) și să rostogolească datoria publică - sau vor mări dobânzile pe care o să le plătim și noi și copiii noștri mulți ani de acum încolo

6. Taxarea suplimentară a jocurilor de noroc / în 2013 am schimbat sistemul și am ajuns de la 3 la încasări de 30 milioane de euro anual la Buget / însă jocurile de noroc în Secolul XXI s-au mutat în special în online și pot fi administrate din orice țară ce oferă un regim fiscal competitiv , stabil și predictibil / după măsură anunțată sunt gata să fac pariu că în 2019 vom încasa mai puțini bani la Buget din taxarea jocurilor de noroc

7. Fondul pentru Dezvoltare și Investiții anunțat de Dragnea în Euro și de Dancila în lei : un nou instrument de șantajat primarii de la comune și orașe mici / banii se dau însă împrumut - îndatorează localitatea pe mulți ani de acum încolo / banii pe care îi dau Dragnea și Dancila sunt acel “buffer” de care nu s-a mai atins niciun guvern după 2008 = rezerva de bani din Trezorerie care trebuie să asigure în caz de criză plata salariilor și funcționarea instituțiilor pe timp de 3-4 luni / când vine noua criză financiară în România cămara umplută cu greu va fi goală și punem lacătul pe Statul Român.

PS - când am auzit ieri anunțurile făcute de Eugen Teodorovici am avut senzația că retrăiesc ziua din 2010 în care Băsescu a anunțat tăierea salariilor și pensiilor și mărirea TVA / același gol în stomac pentru că știu că măsurile anunțate în panică și fără nicio strategie vor face mai mult rău decât bine / aceeași convingere că din această zi soarta Guvernului este pecetluită și românii nu îi vor ierta niciodată!”