Curtea Constituțională, așteptată să pronunțe astăzi două decizii cruciale pentru justiție privind protocoalele cu SRI, care ar permite revizuirea unor sentințe

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 19 decembrie 2018, 8:00 Actualitate | Esenţial


Florin Iordache si Liviu Dragnea
Foto: AGERPRES
Curtea Constituţională este așteptată astăzi să pronunțe decizia privind protocoalele încheiate de SRI, în perioada 2009 și 2016, cu instituțiile din Justiție. Preşedintele Camerei Deputaţilor a cerut constatarea unui unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti. De asemenea, este așteptată o decizie a CCR privind legea inițiată de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu pentru declasificarea deciziei CSAT care stă la baza protocoalelor cu SRI și care ar deschide calea revizuirii sentințelor invocând probe nelegale administrate în baza protocoalelor.

Curtea Constituțională a amânat de trei ori decizia asupra sesizării semnate de Florin Iordache privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016.


Vicepreşedintele PSD al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, cel care a semnat sesizarea, a susţinut că Ministerul Public, prin protocoalele încheiate cu SRI, a readus justiţia de după 2009 la cea care se înfăptuia în perioada comunistă.

"Sunteţi astăzi chemaţi să daţi o decizie care să condamne legăturile secrete dintre justiţie şi serviciile de informaţii. (...) Vă solicit să admiteţi acest conflict de natură constituţională existent în prezent între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte, pe de o parte, Parlamentul României, ca unică autoritate legiuitoare a ţării, precum şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, (...) conflict constând în faptul că Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin semnarea protocoalelor cu SRI (...), şi-a încălcat propriile competenţe constituţionale şi, uzurpând competenţele Parlamentului, a învestit SRI cu competenţa de a desfăşura activităţi specifice organelor de cercetare penală, fapt interzis în mod expres de legiuitor. (...) Acţionând în acest mod, conferind, prin acte secrete, SRI competenţe acolo unde Parlamentul nu le-a prevăzut sau chiar le-a interzis, Ministerul Public s-a comportat ca legiuitor, interferând în mod discreţionar în atributul exclusiv al Parlamentului ca unică autoritate legiuitoare a ţării", a declarat Iordache la CCR.

La rândul său, Iuliana Nedelcu, reprezentantul Ministerului Public, a precizat că activitatea Serviciului Român de Informaţii este verificată de Parlament, iar dacă Legislativul şi-ar fi îndeplinit în mod corespunzător atribuţia constituţională, ar fi identificat din vreme situaţia sesizată la CCR privind protocoalele cu SRI.

Sesizarea către CCR, înaintată la 8 octombrie, a fost semnată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, după ce Liviu Dragnea şi-a delegat atribuţiile acestuia în ziua respectivă.

Tot miercuri, este așteptată o decizie a CCR privind legea inițiată de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu pentru declasificarea deciziei CSAT care stă la baza protocoalelor cu SRI și care ar deschide calea revizuirii sentințelor invocând probe nelegale administrate în baza protocoalelor.

Sesizarea asupra legii pentru declasificarea Hotărârii CSAT din 2005, prin care toate protocoalele și acordurile încheiate de SRI ar putea fi desecretizate, a fost formulată de președintele Klaus Iohannis.

Legea pentru declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, adoptată de Camera Deputaților în 14 noiembrie, prevede că odată cu intrarea în vigoare a legii se vor desecretiza toate protocoalele și acordurile de colaborare și cooperare încheiate între instituțiile statului român, Serviciul Român de Informații, Direcția Națională Anticorupție, DIICOT, CSM și Parchetul General.

Documentele la care se referă proiectul sunt centralizate de Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI şi pot fi consultate de persoanele interesate la sediul acesteia. Acest drept se exercită la cerere şi constă în studierea nemijlocită a documentelor şi eliberarea de copii de pe acestea.

În plus, lucrătorii din SRI sau din alte instituții care aduc la cunoștința comisiei pentru controlul SRI din Parlament documente având ca temei această hotărâre CSAT vor scăpa de orice fel de răspundere.

Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de aceste documente au posibilitatea, în termen de 3 ani (în forma inițială termenul era de 6 luni - n.r.) de la intrarea în vigoare a legii să se adreseze instanțelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit.

Cauzele în care au fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existență a documentelor prevăzute la articolul 1 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competența revine primei Instanțe care a soluționat fondul cauzei.

Ce prevede proiectul legislativ

În textul constestației la CCR se motivează că a fost încălcat principiul bicameralismului și că Parlamentul nu instituie o categorie de informații pentru care ar fi aplicabilă o altă procedură de declasificare, ca situație de excepție de la regula generală, ci decide el însuși declasificarea.

Potrivit Președinției, Hotărârea CSAT a cărei declasificare se prevede în legea criticată nu poartă marcajul vreunei clase sau nivel de secretizare - potrivit Legii nr. 182/2002 - și, în consecință, nu pare a fi susceptibilă de declasificare.
În plus, nu se ține cont de punctul de vedere al CSAT.

În sesizare se mai arată că legea "încalcă standardele privind calitatea legilor referitoare la claritate, precizie și predictibilitate, deoarece nu identifică în concret documentele pe care le declasifică, menționând generic faptul că declasifică toate documentele care conțin informații clasificate având ca temei sau sunt încheiate în conformitate ori în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr.17/2005".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1682 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  CCR (Miercuri, 19 decembrie 2018, 8:04)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Institutie politizată, populata de turnatori, kgb-isti, comunisti si slugi, in frunte cu V. Dorneanu, urmat de carieristi ca Pivnicieru, Marian Enache, Varga si alte figuri sinistre asemenea lor..
 • +5 (5 voturi)    
  nu ma astept (Miercuri, 19 decembrie 2018, 9:06)

  liviu_ [utilizator]

  ca CCR sa dea ceva in detrimentul psd...

  este foarte clar ca CCR e PSD

  mai ales pe protocoale, unde lucrurile nu sunt f clare pentru straini... si unde pot sa fie vrajiti usor....
  • +3 (5 voturi)    
   p$d (Miercuri, 19 decembrie 2018, 9:26)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Sunt si din mafia uslașă acolo, fosti peremisti si actuali udmr-isti. Toată Ciuma Rosie la un loc, nu doar p$d
 • +2 (4 voturi)    
  Grămada socialismului cras (Miercuri, 19 decembrie 2018, 9:28)

  clencix [utilizator]

  CCR nu trebuie să legifereze, nici să aplice legi, pentru asta sunt parlamentat și judecători. Protocoalele sunt diferite unele de altele și fiecare are conținut complex, asa că e treaba judecătorilor, de la caz la caz, să cerceteze fiecare protocol și aplicarea lui în raport cu legile tarii. Nu se pot trata protocoalele cu toptanul, e ca și cum s-ar elibera toți inculpații, fără judecata fiecăruia în parte.
  • +1 (3 voturi)    
   justitie (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:51)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   Despre legalitatea "protocoalelor" juristii spun ca trebuie sa se pronunte Coana Justie, Contenciosul administrativ, nu CCR. Dar la CCR sunt "ai nostri"...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by