Sesizarea premierului pe tema remanierii guvernamentale este dezbătută astăzi de Curtea Constituțională, Viorica Dăncilă susținând în sesizare că Iohannis a generat un blocaj guvernamental refuzând să semneze numirea Liei Olguța Vasilescu la Dezvoltare și a lui Mircea Drăghici la Transporturi. Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a susținut în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale că preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe pe termen nedefinit un post de ministru. La rândul său, reprezentantul Administrației Prezidențiale a susținut că în toată procedura de remaniere premierul s-a consultat cu PSD și nicodată cu președintele, deși are această obligație constituțională.

Judecătorii de la Curtea ConstituționalăFoto: AGERPRES

Miercuri, cele două părți implicate în conflict - Guvernul și Administrația Prezidențială - și-au susținut punctele de vedere în fața judecătorilor constituționali, Guvernul fiind reprezentat de Toni Greblă.

Toni Greblă: Preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe pe termen nedefinit un post de ministru

Preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe pe termen nedefinit un post de ministru, a declarat, miercuri, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale.

"Ar însemna ca o persoană care a fost propusă ministru pentru un anume minister concret, care are atribuţii concrete, responsabilităţi concrete, odată refuzat de preşedinte pentru că l-a considerat nepotrivit, să nu mai poată niciodată ocupa o funcţie de ministru în alt minister pentru care, probabil, tot subiectiv, ar putea să fie persoana respectivă apreciată ca fiind foarte bună, foarte potrivită. Prin urmare, preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe sine die un post de ministru pentru simplul fapt că a fost refuzat o dată a ocupa o anume funcţie de ministru", a spus Toni Greblă, care a susținut în fața CCR punctul de vedere al Guvernului.

Reprezentantul Administrației Prezidențiale: În toată procedura de remaniere premierul s-a consultat cu PSD și nicodată cu președintele, deși are această obligație

La rândul său, reprezentantul Administrației Prezidențiale a spus în fața judecătorilor constituționali că remanierea guvernamentală pornește din inițiativa premierului, dar consultarea cu președintele este fundamentală, iar această consultare trebuia inițiată de premier, ceea ce nu s-a întâmplat. Reprezentanta Președinției la CCR a mai spus că CCR a ridicat la rang de obligație constituțională faptul că premierul trebuie să se consulte cu premierul pe această temă.

Ea a mai arătat că în tot demersul de remaniere premierul s-a consultat cu PSD și "niciodată și deloc cu președintele Iohannis", ceea ce înseamnă "o conduită lipsită de loialitate a premierului în raport cu președintele".

Decizia președintelui de a stabili un termen de analiză denotă responsabilitate, a mai spus sursa citată.

De asemenea, aceasta a arătat că împlinirea termenului de 15 zile de la demisia celor doi miniștri - Paul Stănescu și Lucian Șova - nu are relevanță juridică și nici nu i se poate imputa președintelui.

"Blocajul putea fi evitat doar prin menținerea în funcție a celor doi miniștri demisionari (...) Prim-ministrul și-a exprimat abuziv competența prin propunerea succesivă a unor miniștri, iar conduita premierului de a trimite propuneri succesive fără a se consulta cu președintele îl plasează în dezacord cu ordinea constituțională", a mai afirmat reprezentanta Administrației Prezidențiale.

Cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între președinte și prim-ministru a fost formulată de premierul Viorica Dăncilă. Ea spunea că a sesizat Curtea Constituțională pentru a soluționa "blocajul" pe care l-a creat președintele Klaus Iohannis prin neluarea deciziei de numire a miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării.

Reclamația premierului Viorica Dăncilă la Curtea Constituțională nu l-a determinat pe președintele Klaus Iohannis să numească noii miniștri. Dimpotrivă, șeful statului s-a lansat în mai multe atacuri dure la adresa premierului și a șefului PSD, Liviu Dragnea, pe care l-a numit din nou "infractorul" care conduce Guvernul prin interpuși.

Șeful statului a comentat că, deși Dăncilă a sesizat CCR, acest lucru nu va rezolva problema, deoarece aceasta "nu este una constituțională, este una politică". Iar aceasta, a spus Iohannis, are două cauze: "de facto, România nu are prim-ministru, a doua, inabilitatea PSD de a face politică".

"Această doamnă nu înțelege cum funcționează statul", a spus Iohannis despre Dăncilă. El a explicat că șefa Guvernului i-a transmis o solicitarea de remaniere, apoi o a doua fără a aștepta răspunsul la prima, iar, în final, l-a sunat să-l întrebe când va da un răspuns privind remanierea."Noi nu suntem puşi pentru a ne trimite hârtii, ci pentru a rezolva problemele statului, iar aceasta se face prin colaborare", a precizat Iohannis.

Șeful statului i-a respins pe Ilan Laufer la Dezvoltare și Lia Olguța Vasilescu la Transporturi, următoarele propuneri ale premierului Viorica Dăncilă fiind Lia Olguța Vasilescu pentru portofoliul de ministru al Dezvoltării și Mircea Drăghici pentru Transporturi.