Curtea Constituțională spune că nu mai există posibilitatea ca presedintele Curtii Constitutionale sa solicite refacerea opiniei separate sau concurente și că va informa Comisia de la Veneția cu privire la modificările pe care le-a făcut deja în legătură cu opiniile separate ale judecătorilor constituționali. Precizările au loc în contextul în care Comisia de la Veneția l-a criticat pe președintele CCR, Valer Dorneanu, înr-un raport privind opiniile separate ale curților constituționale, pentru o decizie prin care a fost interzisă publicarea opiniei separate ostentative sau cu tentă politică.

CCR spune, într-un comunicat de presă, că plenul Curții revenise încă din 5 iulie asupra deciziei din iunie 2017 prin care fusese interzisă publicarea opiniei separate ostentative sau cu tentă politică.

"Urmare publicării Raportului asupra opiniilor separate ale Curților Constituționale, aprobat de Comisia de la Veneția la cea de-a 117-a Sesiune Plenară din 14-15 decembrie 2018, văzând aspectele consemnate cu referire la Curtea Constituțională a României, în special referirile critice cuprinse la par.44-46, formulăm următoarele precizări: Motivele care au determinat plenul Curții Constituționale să adopte o măsură restrictivă cu privire la redactarea opiniilor concurente și separate au fost menționate în preambulul Hotărârii nr.1/2017. La data aprobării și publicării Raportului Comisiei de la Veneția, plenul Curții Constituționale revenise la măsura criticată încă din 5 iulie 2018 și a publicat în Monitorul Oficial al României opinia concurentă care a făcut obiectul Hotărârii nr.1/2017", arată CCR.

Curtea Constituțională explică deciziile prin care au fost modificate articolele care reglementau redactarea opiniilor separate.

Astfel, prin hotărârea nr.1 din 5 iulie 2018 pentru modificarea Hotărârii Plenului Curții Constituționale nr.1/2017 privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente, Plenul Curții Constituționale a revenit asupra celor decise prin Hotărârea Plenului Curții Constituționale nr.1/2017 privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente, art.2 și 3 din această din urmă hotărâre având în prezent următorul cuprins: "Opinia separată sau concurentă se depune la Cabinetul preşedintelui Curţii Constituţionale la data stabilită pentru prezentarea deciziei în Plen sau, în cazul în care decizia nu se citește în Plen, la data trimiterii acesteia la publicare"; "Opinia separată şi, după caz, cea concurentă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, împreună cu decizia".

CCR arată că, în ciuda celor consemnate în raportul adoptat de Comisia de la Veneția, a făcut modificările care acordau posibilitatea președintelui Curții de a dispune nepublicarea opiniei separate sau concurente.

"Așadar, contrar celor consemnate în Raportul asupra opiniilor separate ale Curților Constituționale, aprobat de Comisia de la Veneția la cea de-a 117-a Sesiune Plenară, la data aprobării acestuia (14-15 decembrie 2018) nu mai subzista (încă din data de 5 iulie 2018) posibilitatea președintelui Curții Constituționale de a solicita refacerea opiniei separate sau concurente ori de a dispune nepublicarea acesteia", precizează CCR.

Instituția mai spune că va informa Comisia de la Veneția cu privire la această situație.

Comisia de la Veneția a adoptat săptămâna trecută un raport asupra opiniilor separate ale curților constituționale.

Comisia de la Veneția îl critică pe președintele CCR, Valer Dorneanu, pentru o decizie a Curții prin care a fost interzisă publicarea opiniei separate ostentative sau cu tentă politică. Comisia face referire la o decizie a Curții Constituționale din 22 iunie 2017 care reglementează regulile de redactare a opiniei separate sau concurente și care interzice aprecierile sentențioase, provocatoare sau cu tentă politică. Raportul amintește și de faptul că această decizie a CCR a fost anulată în 20 iunie 2018 de către Curtea de Apel București.

Potrivit Comisiei de la Veneția, ar trebuie evitate astfel de decizii ale CCR, deoarece cea din iunie 2017 i-a permis președintelui Curții, Valer Dorneanu, să împiedice publicarea unei opinii separate critică la adresa instituției pe care o conduce.