Pesta porcină africană a fost confirmată la mistreții dintr-un fond de vânătoare din comuna Balc din județul Bihor, în vecinătatea domeniului deţinut de Ion Țiriac, unde an de an fostul tenismen a organizat faimoasele partide de vânătoare la care participau oameni de afaceri cu averi impresionante.

Vanatoare de mistreti la BalcFoto: AGERPRES

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor a anunțat, marți, printr-un comunicat de presă, că analizele făcute de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București au confirmat alte două focare de pestă porcină africană în județ - unul la porcii domestici din localitatea Șilindru, iar celălalt la porcii mistreți din fondul de vânătoare nr. 12 Fagu din localitatea Balc.

DSVSA Bihor precizează că, pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați și ecarisați toți porcii domestici bolnavi și cei care au fost în contact cu aceștia. De asemenea, au fost distruse carcasele porcilor mistreți vânați odată cu mistreții bolnavi.

Numărul total al cazurilor de pestă porcină a ajuns în județul Bihor la 50 - 48 de cazuri la porci din gospodării și două cazuri la porcii mistreți din fonduri de vânătoare.

Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, Remus Moţoc, a declarat pentru "Bihoreanul" că fondul de vânătoare unde a fost confirmat virusul pestei porcine africane nu este cel deținut de miliardarul Ion Ţiriac, ci este un domeniu de vânătoare învecinat cu acesta.

Timp de 11 ani, Ion Ţiriac a organizat partide de vânătoare pe domeniul de la Balc. Partidele de vânatoare organizate de Țiriac au devenit cunoscute datorită oamenilor de afaceri cu averi impresionante care au fost prezenți acolo an de an.

În 2017, tradiționala vânătoare organizată de Ion Ţiriac a fost mutată de la Balc în satul Ersig (comuna Vermeş) din județul Caraş-Severin, pe un domeniu de vânătoare de 700 de hectare achiziţionat de fostul tenismen în anul 2015.