Cabinetul condus de Theresa May se pregătește pentru ieșirea din Uniunea Europeană fără niciun acord. După ședința de guvern de marți, ministrul apărării a anunțat că vor fi mobilizate trupe, în total 3.500 de angajați, inclusiv rezerviști, în contextul lipsei unui acord.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gavin Williamson, ministrul apărării, a făcut aceste precizări legate de mobilizarea trupelor în Camera Comunelor, unde a discutat cu parlamentari conservatori, potrivit Guardian.

”Nu avem încă cereri oficiale din partea niciunui departament guvernamental, dar nu facem altceva decât să implementăm planul pregătind 3.500 de oameni pentru a fi gata de intervenție în cazul în care va fi nevoie. Vor fi mobilizați insclusiv rezerviști„, a declarat Williamson.

La finalul ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt a precizat că membrii Cabinetului May au discutat despre pregătirea ieșirii din UE, convenindu-se că ducerea la bun sfârșit a acordului negociat de premier cu liderii europeni de la Bruxelles rămâne prioritară. Cu toate acestea, s-a mai convenit că este datoria guvernului să se pregătească pentru orice scenariu, inclusiv pentru situația în care ieșirea din UE se va face în absența unui acord.

May a amânat votul Camerei Comunelor asupra acordului convenit cu liderii UE din cauza lipsei sprijinului politic. Premierul a trecut cu bine de un vot de încredere în interiorul propriului partid conservator, dar a amânat pentru sfârșitul lunii ianuarie un vot asupra acordului care nu este privit cu ochi buni de parlamentari.

În acest context, guvernul ia măsuri pentru orice variantă. Guvernul a mai decis să recomande companiilor să se pregătească pentru un scenariu al ieșirii fără acord, publicând note tehnice cu privire la pașii de urmat.

În prezent între Irlanda de Nord și Irlanda nu există nicio frontieră, iar persoanele, bunurile și serviciile circulă liber, așa cum se întâmplă în interiorul pieței unice a UE. Odată cu ieșirea din UE, Regatul Unit ar putea fi nevoit să înființeze puncte vamale, situație în care ar avea nevoie de intervenția ministerului apărării.