Premierul Viorica Dăncilă a transmis marți președintelui Klaus Werner Iohannis o scrisoare prin care îi spune că îl va invita la ședința de Guvern, dacă va consideră necesară participarea sa. Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis îi cere premierului Dăncilă să includă pe ordinea de zi a următoarei şedinte de guvern „subiectul protejării drepturilor şi intereselor cetăţenilor români aflaţi în Marea Britanie”. Solicitarea a fost transmisă prin intermediul unei scrisori adresate şefei Guvernului.

Viorica Dancila si Klaus IohannisFoto: Colaj foto: Agerpres / Presidency.ro

Scrisoarea Vioricăi Dăncilă:

”Domnului Klaus Werner Iohannis,

Președintele României,

Am luat notă cu satisfacție de declarațiile dumneavoastră recente prin care admiteți, în sfârșit, că este necesar să colaborăm pentru România. De asemenea, salut faptul că ați răspuns apelului meu de colaborare politică pentru asigurarea, de către România, a unei bune președinții a Consiliului Uniunii Europene.

Referitor la solicitarea dumneavoastră, prin care invocați prerogativele conferite de art.87 din Constituția României, privind primirea agendei de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului, vă informez că Guvernul României transmite, de fiecare dată, pe site-ul propriu, agenda de lucru a ședințelor Guvernului, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, documente ce pot fi consultate de orice persoană.

În cazul în care pe agenda ședinței Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la “probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice”, în conformitate cu textul constituțional invocat, vă vom semnala acest lucru și vă asigur de toată deschiderea în situația în care veți decide să participați la ședința de Guvern.

De asemenea, în cazurile subsumate de textul constituțional sintagmei ”alte situații”, caz în care este la latitudinea prim-ministrului invitarea Președintelui României (”Președintele României poate lua parte la ședințele Guvernului (...) la cererea primului ministru, în alte situații”), vă voi adresa, cu celeritate, invitația de a participa la ședința de Guvern, dacă voi considera necesară participarea dumneavoastră.

În încheiere, vă asigur, domnule președinte, de cunoașterea, de către Guvernul României, a obligației de loialitate constituțională care impune, deopotrivă Guvernului și Președintelui României, precum și oricărei autorități publice, respectarea competențelor constituționale, fără asumarea unor prerogative care excedează cadrului constituțional și legal”.

Președintele Klaus Iohannis îi cere premierului Dăncilă să includă pe ordinea de zi a următoarei ședinte de guvern „subiectul protejării drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie”. Solicitarea a fost transmisă prin intermediul unei scrisori adresate șefei Guvernului.

De asemenea, Klaus Iohannis a declarat marți, la Viena, că a constatat din partea premierului Viorica Dăncilă o „dorință de colaborare” astfel încât va participa la ședințele de guvern.

„Am constatat din partea doamnei premier o dorință de colaborare, în repetate rânduri m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi merge la ședințele de guvern”, a spus Iohannis.

Șeful statului a calificat o eventuală ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere drept „o eroare foarte gravă pentru români”.