Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că demersul anunțat de PSD privind punerea sa sub acuzare pentru înaltă trădare este unul politicianist care este sortit eșecului din start.

Preşedintele Klaus IohannisFoto: Hotnews

”Este un demers politicianist, care, din capul locului, este sortit eșecului. Nu poate nimeni să facă o plângere penală împotriva Președintelui. Iar pentru înaltă trădare, este o procedură foarte complicată parlamentară, care, în primul rând, nu are niciun suport. Este o fantezie a pesediștilor”, a spus Iohannis, la Viena, la solicitarea jurnaliștilor.

Duminică, la Consiliul Național al PSD, Liviu Dragnea i-a cerut lui Florin Iordache să pregătească solicitarea de punere sub acuzare a președintelui Klaus Iohannis pentru înaltă trădare pe motiv că șeful statului ar fi spus că România nu este pregătită să preia președinția UE.

Potrivit art 96 din Constituție, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare. Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.