Exact când România se pregătește să preia președinția UE, guvernul de la București și-a arătat adevărata față. Partidul Comunist, presupus decedat, este viu și bine mersi, scrie într-un editorial pentru Deutsche Welle, Robert Schwartz.

Foto:

Era un vers vechi în România de pe vremea ”realismului socialist”, care făcea parte din manipularea ideologică-literară: ”Partidul este în toți și toate, în toate lucrurile care există astăzi și în cele la care soarele va zâmbi mâine”.

Acel sentiment, care vine din epoca întunecată a dictaturii comuniste cu care s-a confruntat România, este la fel de prezent astăzi la 29 de ani de la prăbușirea dictaturii. Sau mai bine zis, rămâne la fel de veridic.

Partidul de guvernământ, PSD, conduce într-o manieră absolutistă și continuă să atace statul de drept și Uniunea Europeană. De asemenea, după discursul propagandei, orice trădare a PSD ar fi echivalentă cu trădarea României. Cu astfel de mesaje naționaliste și populiste, PSD conduce România înapoi spre vremurile întunecate ale regimului dictatorial al lui Ceaușescu.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, care a fost condamnat pentru fraudă electorală, și a cărui camarilă promovează o retorică regresivă și stupidă, nu este deloc interesat de răul pe care îl face României. Dragnea nu face altceva decât să acuze UE și statele străine pentru ceea ce se întâmplă României.

Acum, cu doar câteva zile înainte ca România să preia președinția Consiliului UE, guvernul de la București, presupus social-liberal, își arată adevărata natură, profund anti-europeană și inumană.

Da, populiștii și naționaliștii care caracterizau regimul lui Ceaușescu continuă să existe și să încerce să decidă soarta României. Politicieni care fie sunt corupți, fie sunt suspectați de corupție urmăresc un singur scop: Punctul zero care să marcheze preluarea totală a puterii.

De la preluarea puterii acum doi ani, coaliția de guvernământ a încercat în mod repetat și disperat să treacă legea amnistiei și grațierii. Promovarea de legi împotriva sistemului judiciar și diminuarea luptei anticorupție au devenit țintele prioritare ale păpușarului șef, Liviu Dragnea. Ceea ce urmărește Dragnea și oamenii lui este să fie spălați de toate condamnările și dosarele de corupție pe care le au astfel încât să poată accede la funcții mai înalte în stat (Dragnea nu a putut deveni premier din cauza condamnării în dosarul Referendumului- n.red) .

Societatea civilă și președintele Klaus Iohannis s-au aliat pentru a opri tentativele partidului lui Dragnea de a acapara puterea totală.

Dragnea a mers până acolo încât a cerut ca președintele Klaus Iohannis să fie pus sub acuzare pentru înaltă trădare pe motiv că acesta a spus că actualul guvern nu este pregătit să facă față președinției UE.

În 2019, potrivit naționalist populiștilor lui Liviu Dragnea, an în care au loc alegerile prezidențiale, oamenii vor un ”președinte român” care își iubește țara. Cu astfel de afirmații, Dragnea a readus în atenție teza xenofobă care a fost utilizată și în alegerile din 2014 atunci când adversarii lui Klaus Iohannis au marșat pe ideea că acesta aparține minorității germane.

Dragnea folosește astfel resentimente xenofobe pentru a abate atenția de la politicile catastrofale ale guvernului său. Vorbește ca un dictator, fiind deja comparat cu defunctul Nicolae Ceaușescu, cel care a fost înlăturat de la putere în decembrie 1989.

La 1 ianuarie, România va prelua președinția UE, o președinție care va fi marcată de o campanie dominată de calomnii, fake news, propagandă din partea partidului de guvernământ care aduce aminte de predecesorul său, partidul comunist, PSD dorind să fie în tot și în toate. Dar, ca orice autocrat, Dragnea uită un fapt crucial: cine râde la urmă râde mai bine.