Cabinetul condus de Theresa May va discuta în ședința care va avea loc marți varianta ieșirii din UE fără niciun acord, informează BBC News. Dezbaterile au loc în contextul în care, confruntată cu riscul de a suferi o înfrângere în Parlament, May a anunțat că nu va supune la vot acordul convenit cu UE până în perioada 21 decembrie - 17 ianuarie.

Theresa MayFoto: Flickr/ Tiocfaidh ár lá 1916

În același timp, discuțiile pentru acest scenariu au loc în condițiile în care partidul laburist a anunțat că opoziția dorește o moțiune împotriva premierului, demersul fiind respins de May ca fiind ”un joc politic prostesc”.

Liderul laburiștilor Jeremy Corbyn este presat să forțeze un vot de neîncredere pentru întregul guvern.

Cu 101 zile rămase până la ieșirea oficială din UE (29 martie anul viitor) și având în vedere că foarte mulți parlamentari se opun acordului negociat cu oficialii de la Bruxelles, membrii cabinetului vor pune pe masă scenariul ieșirii fără niciun acord. Dar și acest scenariu este privit cu ochi critici de către parlamentari.

Un grup format din parlamentari de la mai multe partide i-au scris premierului Theresa May, transmițându-i că ieșirea din Uniune fără acord ar aduce ”inutile prejudicii economiei”.

Corbyn a avansat o moțiune luni seara, cerând parlamentarilor să își declare neîncrederea în premierul Theresa May pentru că a refuzat să supună acordul la vot.

Alte partide de opoziție, printre care liberal democrații și verzii, insistă pe un vot de neîncredere față de întregul executiv.

Spre deosebire de votul asupra încrederii în premier, unul care ar viza întreaga echipă guvernamentală nu poate fi blocat de Cabinet și, în cazul în care moțiunea ar trece, s-ar putea ajunge la alegeri anticipate.