Partidul Laburist, principalul partid de opoziție, va cere luni o moțiune de cenzură în Parlament împotriva premierului Theresa May în cazul în care aceasta nu anunță o dată exactă la care să fie supus votului acordul Brexit, spun surse din partid citate de Reuters.

Theresa MayFoto: Agerpres/AP

Potrivit surselor citate, votul de neîncredere o va viza pe May și mai puțin guvernul pe care îl conduce.

Pe 12 decembrie, May s-a confruntat cu un vot de încredere în interiorul propriului partid, partidul conservator. Premierul a primit 200 de voturi pentru și 117 împotrivă.

Acțiunea demarată de partidul conservator a venit pe fondul tensiunilor din Camera Comunelor. După ce a prezentat acordul Brexit parlamentarilor, May a amânat votul pe care Parlamentul de la Londra urma să îl dea asupra documentului, pe fondul speculațiilor potrivit cărora va înregistra o înfrângere.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici.

Liderii UE au avertizat că nu vor renegocia acest acord, iar președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker i-a sfătuit pe parlamentarii britanici să îl accepte.