Forumul Judecătorilor: Declarațiile lui Dragnea pot afecta grav încrederea cetăţenilor în justiţie / CSM să apere independența sistemului judiciar

de MH     HotNews.ro
Luni, 17 decembrie 2018, 14:20 Actualitate | Esenţial


Instanta de judecata
Foto: pixabay.com
"Forumul Judecătorilor din România” cere Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența sistemului judiciar, ca urmare a declarațiilor de duminică ale lui Liviu Dragnea. Asociația spune că afirmațiile liderului PSD pot afecta grav încrederea cetăţenilor în actul de justiţie.

Formul Judecătorilor din România invocă mai multe declarații din discursul susținut de Liviu Dragnea la ședința de duminică a Consiliului Național al PSD și spune că nu este vorba despre simple judecăți de valoare, ci de "afirmații factuale, concrete care nu răspund realității”, precum condamnarea unei persoane individualizate, pentru o infracţiune despre care se susţine că nu ar fi avut prejudiciu material, deşi acesta a fost reţinut în hotărârea penală, existenţa a mii de persoane condamnate la pedepse cu executare, deşi ar fi fost nevinovate, a mii de persoane pretins condamnate la închisoare în baza unor probe pretins falsificate, a mii de persoane condamnate la închisoare cu executare de complete pretins nelegal constituite sau a mii de persoane care ar fi judecate sau urmărite penal în mod nelegal.

Magistrații mai spun că discursul lui Liviu Dragnea conţine sintagme generalizatoare precum „justiţie selectivă” sau „justiţia ... trebuie resetată”, care pot afecta grav încrederea cetăţenilor în actul de justiţie, acesta fiind plasat în sfera arbitrariului, a bunului plac sau a unui sistem nefuncţional, prin analogie cu sistemele tehnice, care ar necesita ştergerea şi reiniţializarea.

Totodată, acest discurs este unul recurent, respectiv se repetă periodic, ciclic, mai spune asociația.

"Într-un stat de drept, nimeni - și cu atât mai puțin un reprezentant al uneia din celelalte două puteri, chiar dacă are calitatea de inculpat ori de condamnat penal - nu are dreptul să extrapoleze nemulțumirile referitoare la instrumentarea unei anumite cauze, asupra întregului sistem judiciar. În măsura în care se procedează astfel, persoana care face aceste afirmații generalizatoare aduce, inevitabil, atingere principiului constituțional al separației puterilor în stat, cu consecința afectării prestigiului justiției și, implicit, a independenței și reputației magistraților. Puterea judecătorească trebuie să fie independentă, ceea ce implică existenta unor anumite garanții față de celelalte puteri ale statului, pentru a se evita politizarea și pentru a apăra independentă și imparțialitatea magistratului", mai spune "Forumul Judecătorilor din România”.

Potrivit magistraților, Consiliul Superior al Magistraturii este singura autoritate statală care gestionează cariera magistraților și are obligația constituțională de a apăra independența acestora, interesul de a proteja reputația și de a asigura autoritatea magistraților fiind superior aceluia de a permite o discuție liberă asupra imparțialității acestora.

"Rapoartele MCV subliniază constant faptul că ar trebui să se întreprindă măsuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistraților împotriva cărora sunt îndreptate critici ce subminează independența justiției, nicidecum recomandarea că ar fi necesare asalturi ale politicienilor asupra judecătorilor și procurorilor din România. Pe cale de consecinţă, se impune apărarea justiţiei ca sistem, întrucât afirmaţiile formulate în condiţiile arătate sunt de natură să producă un impact negativ asupra sistemului judiciar, aducând atingere independenţei, prestigiului și credibilităţii în ansamblul său", adaugă magistrații.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

914 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 17 decembrie 2018, 14:32)

  [anonim]

 • +4 (6 voturi)    
  Dragnea vorbeste pentru ai lui (Luni, 17 decembrie 2018, 14:34)

  Frank777 [utilizator]

  pentru partidul hotilor PSD.L-au aclamant PSD pe marele HOT si au promis solemn ca vor lupta pentru Marile Hotii si vor da Amnistiue si Gratiere ca sa isi scape fartii hoti si toata tara sa se faca hotie. legea nu-i buna ca trimite hotii la puscarie si nu le place.Numai Hotie sa fie. De la Constanta la vrancea si botosnai-Suceava satu Mare.De la Capitala hotiei teleorman la Arges ,mare hotie ixci,respect la Ploiesti unde este hotie califica cu staif si accize si petrol cu epoleti.Hotie de-a noastra veche ,traditional militieneasca,securistica.Si apoii mareata htie a BucurestiIlfov raiul chinezilor securist sau securistilor chineziti ca nu se mai stie cine-i chinez cine-i turc sau arab sau politist de economic sau antifrauda sau vama sau dgpi sau cine mai stie ca sunt tot imbarligati ca un ghem de rame in cutia pescarului.
 • -1 (3 voturi)    
  CAre Justitie? (Luni, 17 decembrie 2018, 14:49)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Cea care dupa 89 i-a aparat pe hoti? Justitia a fost stâlpul principal al mafiei securisto-comniste care si-a anexat tara ca sa o jefuiasca. Criminalul Iliescu e liber, iar multiplul penal DracNea e liber si el.
 • -1 (3 voturi)    
  Forumul JUDECĂTORILOR??? (Luni, 17 decembrie 2018, 15:49)

  CalinMircea [utilizator]

  Ha, ha ha! De ce oare e la plural? Probabil s-au adunat deja doi judecători în "forumul" ăsta. Deci nu mai moare de plictiseală marele judecător Dănileț. Jalnic!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by